torsdag 11 februari 2010

Steg 25. Miljömärkt och ekologiskt

Det är ju lite pinsamt att det här inlägget kommer så långt ner på listan som det gör. Kanske för att det känns så självklart att man ska välja miljömärkt och ekologiskt när man kan. Samtidigt drivs jag av en vilja att veta vilka märken som är bäst och vad de faktiskt står för. Det är ju en hel djungel av märkningar idag så det är inte lätt att som konsument veta vilket märke som är bäst och vad det står för. Hade från början tänkt att läsa på och skriva ett inlägg per märkning men har insett att tiden springer ifrån mig och hänvisar er därför att läsa på själva om ni vill veta mer.

I första hand:
Bra Miljöval* Naturskyddsföreningens märkning av diverse produkter
Demeter - Demetermärket innebär att produkten innehåller minst 90% biodynamiskt och minst 95% ekologiskt odlade råvaror. (Har personligen aldrig sett denna märkning på en produkt)
EKO-Sustainable Textile Standard - textil märkning
Forest Stewardship Council - märkning av trä och skogsprodukter (inkl. papper, kartong, böcker och liknande)
Global Organic Textile Standard/GOTS - internationell märkning för kläder och textil
KRAV - Livsmedel och en del textilier. Ställer samma krav som EUs märkning Ekologiskt jordbruk och ytterligare några
Marine Stewardship Council/MSC - den främsta märkningen vad det gäller fisk
Naturens bästa - märkning för turistarrangemang som uppfyller krav som fastställts av Svenska Ekoturismföreningen, Sveriges rese- och Turistråd och Svenska naturskyddsföreningen
Soil Association - KRAV hänvisar till detta som en pålitlig märkning. Dessa varor innehåller mellan 70-100 % ekologiska ingredienser (finns ingen procentsats angiven vid märket är det 95%).
TCO Development - elektronikprodukter

I andra hand:
EUs märkning Ekologiskt jordbruk/EU-axet (KRAV är bättre)
EU-blomman (Ställer inga krav på ekologiska fibrer i råvaran när det gäller textilier)
Svanen* (Bra Miljöval är bättre)
Öko-Tex/Oeko-Tex - textil märkning. Har ett flertal olika standarder som innebär olika saker så det är svårt att som konsument orientera sig i vad det specifika märket faktiskt innebär för produkten.

Andra bra:
Fairtrade - egentligen inte ett miljömärke men de som arbetar med produkten får en rimlig ersättning och det krävs ett kontinuerligt arbete mot miljövänliga lösningar (och bonusar för de som dessutom ser till att miljömärkes-certifiera sin produkt).
Rainforest Alliance - arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för arbetare och odlare. Reglerna tas fram i samarbete med lokala naturskyddsorganisationer
Svenskt sigill - garanterar att råvaran har producerats på svenska gårdar som möter vissa krav på livsmedelssäkerhet, god djuromsorg, miljöhänsyn och öppna landskap.
Äka Vara - Mat utan tillsatser

Ofta missuppfattade:
Fairtrade (se beskrivningen ovan)
WWF - WWFs pandasymbol på en vara betyder bara att en del av förtjänsten går till WWF (varan kan alltså i många aspekter vara miljövidrig och ändå få bära WWFs märke)
Änglamark - inte ett miljömärke även om många tror det utan Coops varumärke (även om det dock ofta är miljömärkt med andra märkningar)

-----

* Naturskyddsföreningen var tidigare med och arbetade med miljömärkningen "Svanen" men ansåg inte att den höll måttet och startade arbetet med sin egen märkning "Bra Miljöval". Detta är också orsaken till att jag rankar "Bra Miljöval" högre än "Svanen"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar