måndag 4 januari 2010

8. Kyl och frys

- "Mamma, det är snö i frysen...."

Såhär i början på månaden och inte långt efter julen är min frys full - helt fel tillfälle att frosta av frysen känns det som. Samtidigt kan det inte vara mer rätt för på min balkong har jag en temporär frys som för tillfället är inställd på -21 grader. I kallaste laget men underlättar onekligen en del när man ska frosta ur frysen och när man ändå håller på med frysen kan ju kylskåpet lika gärna få sig en genomkörare. Det är dessutom ett perfekt tillfälle att kolla datum på sina matvaror och stuva om de så att inget står och blir förstört.

Att utsätta kyl och frys för 2 gånger om året:
* Kontrollera att dörrlisterna är täta. Ta ett papper och kläm fast det i dörren. Det ska vara ett lätt motstånd när du drar loss det annars behöver listerna åtgärdas
*Ställ in rätt temperatur (kolla med en termometer - det är inte säkert att skåpens egna mätare visar rätt). Gör gärna någon koll däremellan också eftersom det i många skåp är lätt hänt att man kommer åt temperatur-reglaget.
* Avfrostning.

Så här avfrostar du:
Töm skåpen på innehåll. Det bästa är att välja en kall dag så sakerna kan stå ute - annars är kylklampar och frysväska en vettig lösning för tillfällig förvaring (gör du frysen först kan du ju ställa in väskan i kylen medan du håller på).
Stäng av och låt dörren stå öppen. Lägg en handduk på golvet nedanför och ställ en långpanna eller stor form ovanpå. Om möjligt skjut in formen lite under spisen. Vissa frysar har avfrostningsanordningar som kan dras, fällas eller monteras för att underlätta så att vattnet i frysen inte ska rinna in under frysen så använd gärna den om det finns.
Låt sedan isen smälta och vattnet droppa ner. Om du för stunden skulle råka ha varmt vatten över kan du ställa in det i en kastrull i frysen för att skynda på smältnigen. Att värma vatten för ändamålet är slöseri på energi - du frostar ju av frysen för att spara energi inte för att göra av med mer energi...
Använd inga vassa föremål om du försöker skrapa bort is eftersom det kan skada skåpet och i värsta fall punktera frysaggregatet.
Det absolut enklaste är att vänta tills isen smält och vattnet runnit ut.
Torka sedan ur frys/kyl och låt stå med öppen dörr så att all fukt försvinner.
Rengör gallret bakom och under skåpet (om du har en modell med galler i nederkant).
Sätt på maskinen och stäng dörren. När du har rätt temperatur i skåpet igen kan du ställa tillbaka matvarorna. Om du ställer tillbaka de innan rätt temperatur uppnåtts tar det längre tid för skåpet att bli kallt och kylaggregatet behöver jobba hårdare.

Frys -18 grader

Kylskåp +5 grader


Andra småsaker du kan göra:
*Tina fryst mat i kylen (så håller kylskåpet kylan lättare) - har du mer bråttom kan köksbänken fungera bra. Undvik dock att tina genom att blötlägga/spola under kranen och tina på elementen kanske kan vara ett miljövänligare alternativ än micron.
*Låt maten kallna innan du ställer in den (så belastar du inte kyl/frys i onödan). Antingen genom att dra nytta av värmealstringen genom att låta det stå och svalna inomhus eller (om väder/djur och annat tillåter) kyla det på balkongen.
*Fördela maten över hela skåpet så att det inte är överbelamrat med saker på ett ställe och tomt på ett annat.
*Använd inte förpackningar som inte är avsedda för livsmedel och förutsätt inte att förpackningar avsedda för kylskåp klarar av frysförvaring.(så minskar du risken för att få i dig underliga kemikalier, att saker fryser sönder för att de blivit för kalla i förpackningen eller att de sätter doft/smak på annat i skåpet).
*Använd gärna genomskinliga burkar eller burkar med genomskinligt lock så slipper du öppna förpackningen för att kolla vad som finns i de.
*Se till att du har bra luftcirkulation bakom kyl och frys och att de placerats svalt (dvs inte i solsken eller nära spisen).

Jag sprang på en produkt som jag blev lite nyfiken på. Någon som har erfarenheter av DOPPIOs FRIDGE eller FREEZER? Eller som har några andra bra tips relaterade till kyl och frys att dela med sig av?

Varför?
Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.*
Otäta lister släpper både ut kyla och in värme som gör att ditt skåp får arbeta hårdare.
Isen i frysen gör att kylelementen behöver arbeta hårdare vilket förbrukar mer energi och kortar maskinens livslängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar