måndag 1 februari 2010

Steg 22. Köp efter säsong

Nu blir det lite fel ordning på inläggen - att sluta slänga mat och ta vara på saker och ting borde ju komma först eftersom det är ett av de största miljöproblemen när det gäller mat. Men eftersom jag vill få in fler förslag på hur man kan ta tillvara sina rester (via min utlottning) så tänkte jag ta det inlägget i slutet av veckan.

Det är vinter utanför mitt fönster så det är inte svårt att förstå att det inte är högsäsong för några frukter och grönsaker här just nu. Det enda som borde finns att tillgå är sånt som kan förvaras länge utan att bli förstört. Men den som besöker en livsmedelsaffär vet att det inte ser ut så. Frukt och gröntavdelningen ser ut som den alltid gör - trots att det är februari kan jag köpa jordgubbar, bananer, tomater och grönsallader som om det vore mitt i sommaren. Priserna på det mesta av det är förstås högre men utbudet är detsamma. Mindre variationer finns förstås och har du tur har din butik tagit in någon ovanlig rotsak som de kanske inte brukar ha hemma så ofta...

Så vad vinner man på att köpa efter säsong?
- Varorna du handlar behöver inte transporteras lika långt (flera av varorna det är säsong för är lokala eller skeppas kortare sträckor).
- Varorna är överlag billigare (det kostar att slänga saker - både för oss och för företagen och det går sällan att bestämma när frukt och grönsaker ska mogna och inte).
- Livsmedel är godast och av högst kvalitet när det är säsong för de (jämför t.ex. svenska jordgubbar i juni med frysta eller importerade i december - det är helt olika saker).
- Du får en möjlighet att längta efter de. Egentligen inget konstigt eftersom vi redan har livsmedel som funkar så - julskinka äter man i december, färska jordgubbar i juni och juli och butikerna säljer semlor nu och inte i september av en orsak. Flera av de här sakerna går att koppla till säsong eller gamla levnadsmönster (flera av er minns säkerligen kräftpremiären som kopplades ihop med kräftfisket även om man numera får sälja kräfter året om är utbudet större och bättre i samband med säsongen för det).

Under februari är det säsong för:
Brysselkål
Jordärtskocka
Kålrot
Lök, gul/röd
Majrova
Morot
Palsternacka
Persiljerot
Potatis
Rotselleri
Rättika
Rödbetor
Vitkål
Äpplen

Säsonger gäller för övrigt inte bara mat. Såvida man inte besöker en specialbutik är det långt mycket dyrare, mer energikrävande och besvärligt att få tag på en pulka mitt i sommaren eller en cykel och vattenleksaker mitt i vintern. Dessutom varierar ju säsonger med var man befinner sig i världen...

1 kommentar:

  1. Allt är mycket godare när man handlar efter säsong! Inget att förlora!

    SvaraRadera