torsdag 4 februari 2010

Steg 24. Råvaror och koncentrat

Som jag sagt tidigare hänger allting ihop i en enda lång kedja och det miljövänligaste är oftast att konsumera så nära kedjans början som möjligt. Det är ju lätt att tänka att man bara syftar till närproducerat när man säger så men det handlar också om att konsumera varor som inte har drygats ut och processats så mycket på sin väg till dig.

Råvaror
Eftersom jag kikade på en köttbullsförpackning i min frys idag (de är iaf ekologiska...) tänkte jag ta sådana som exempel.
För att butiken ska kunna erbjuda dig färdiga köttbullar så måste det först odlas växter som sen kan bli till sidoingredienser, mjöl och foder till några grisar och kor. Dessa djur ska sen slaktas och köttet ska malas till färs och sen ska olika sorters färs, lök, potatismjöl (och vad de nu mer vill stoppa i just den sorten) mixas ihop till färdiga köttbullar. Självklart är det drösvis av förpackningar och transporter mellan olika ställen i den här kedjan och eftersom köttbullarna i butik är så där perfekt lika stora så är det förstås energikrävande maskiner som får sköta stora delar av processen.

Om vi istället väljer att köpa råvaror (som är längre ner i den här produktkedjan) sparar vi in ett flertal transporter och förpackningar och en hel del onödig energiförbrukning. Vi får också en ökad valfrihet när vi väl är i köket (färsen är lättare att göra olika saker av än de färdiga köttbullarna)och får bättre kontroll över vad som finns i maten* vi äter och i vilka mängder.

Genom att följa det här resonemanget blir det ju lätt att förstå varför man ska äta mat som ligger långt ner i näringskedjan. Det har helt enkelt inte krävts lika mycket för att den ska bli ätklar.

Det här betyder för den delen inte att alla behöver gå och bli vegetarianer. Men en större andel grönsaker än kött är bättre för miljön. För den biologiska mångfaldens skull bör vi dock inte överge djur som födokälla helt i det här läget eftersom det då inte skulle finnas ett ekonomiskt intresse av att föda upp djur vilket på sikt kan leda till att fler arter dör ut.

Koncentrat
"Tillverkad från koncentrat" stod det på en apelsinjuiceförpackning jag tittade på i affären i förra veckan. Man har alltså pressat apelsinerna till ett koncentrat som sen skickats till annan plats där man drygat ut det med vatten och förpackat om det innan det skickades till butiken. Ett givet fall där man genom att helt enkelt köpa koncentrerad apelsinjuice istället gör ett bättre val för miljön. Men det är också ett tydligt exempel på hur varor drygas ut till att i slutändan innehålla mestadels vatten.

För många är det inget konstigt med att undvika den frysta kycklingfiléen som marinerats med vatten för att bli mindre torr (och väga mer så förtjänsten för de som säljer den blir större). Inte heller högkoncentrerad saft eller juice är särskilt ovanligt. Men har du tittat på dina rengörings- och skönhetsprodukter? Schampo, diskmedel och flytande tvålar är utmärkta exempel på produkter som ofta innehåller en stor andel vatten. Undersök gärna vilka alternativ du ställs inför - kanske hittar du en sort där vattnet hamnar längre ner på innehållsförteckningen?Kanske kan du själv dryga ut ditt flytande diskmedel med lite vatten för att få det att räcka längre? Det är inte alls ovanligt att "märkesvaror" fungerar bättre än lågprisvarianterna enbart för att de är högkoncentrerade och du bara behöver "ett par droppar".

---

* I Scans produkt "Mammas Ekologiska Köttbullar" finns utöver nöt- och griskött även potatis, potatismjöl, lök, salt, socker, druvsocker, kryddor, rostad lök och så är de stekta i en odefinierad vegetabilisk olja. Allt utom saltet är ekologiska råvaror men det är ju ingen skillnad mot vad jag kan åstadkomma i mitt eget kök. Däremot är det sällan jag stoppar socker, druvsocker och potatis i mina egna köttbullar.... (och det här är ändå en ekologisk variant som innehåller en mindre mängd konstigheter än vad många oekologiska gör)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar