tisdag 29 december 2009

2. Miljömärkt el

Att leva miljövänligt handlar inte bara om att minska på konsumtionen - det handlar också om att se till att de saker man konsumerar är miljövänliga. En av de saker vi konsumerar i stor grad är elektricitet. Det innebär att vårt val av vilken el vi ska få hem är av stor betydelse.

Det finns en flertal leverantörer av el på marknaden idag och vi är fria att välja vilken vi vill ska leverera just vår el. Däremot är elnätet ofta låst till att vi ska betala en viss leverantör för att de sköter elnätet där vi bor och det brukar kunna vara både krångligt och ibland mycket dyrare att ha ett annat bolag som levererar din el. Ur miljösynpunkt kan det dock finnas vinster med det då flera stora leverantörer till stor del använder kol, kärnkraft och andra miljömässigt mindre bra vägar för att få fram elektricitet. Ofta har du möjlighet att själv välja vilken typ av el du vill ha oavsett om du har ett elavtal eller ej - andra bolag väljer att låsa dina möjligheter att välja el till de som har elavtal (dvs de som lovar att köpa el från just dig under en viss tid).

Så idag har jag kontaktat mitt elbolag och undersökt vilka erbjudanden de ger på miljövänlig el och tecknat ett avtal på "El märkt bra miljöval". Denna typ av el är producerad i enlighet med Naturskyddsföreningens kriterier och miljökraven där är omfattande. De som levererar elen måste utöver att leverera miljömässigt bra el t.ex. också sätta av pengar till en miljöfond som godkänts av Naturskyddsföreningen.
Den extra kostnaden det här valet innebär för mig är 1 öre/kWh (inkl. moms). Med den elförbrukning jag har idag skulle det innebära en merkostnad på runt 25 kr/år...

Varför?
Fossila energikällor (kol, olja och torv) samt kärnkraft är energikällor som inte är förnybara och som orsakar utsläpp som inte är bra för vår miljö. För en extremt låg kostnad kan man istället använda sig av förnybara energikällor (sol, vind, vatten) som både är långsiktigt mer hållbara i det att de är förnybara och som inte lämnar efter sig skadliga restprodukter i form av avfall och utsläpp
Alltså: Mindre farliga utsläpp och restprodukter för en merkostnad på runt 1-2.5 öre/kWh...

H

2 kommentarer:

  1. Ett litet förtydligande: Det finns förstås inga som helst garantier för att just den el som går till dina två hål i väggen kommer från just den eltyp du valt (det skulle innebära en enorm utbyggnad av elnätet om man så specifikt skulle kunna leverera viss el till ett visst hushåll) men ditt val gör att lika mycket el som du förbrukar tas fram på det viset du valt. Det innebär att ju fler vi är som väljer miljöel desto mer miljöel kommer det att finnas i ledningarna.

    SvaraRadera
  2. Stephan Bäckman tipsade mig om följande användbara länk:
    http://www.greenpeace.org/sweden/energibolag/

    SvaraRadera