tisdag 5 januari 2010

9. Skippa plastpåsen

Dagens steg är inspirerat av Bondjäntan som delade med sig av filmklippet nedan i sin blogg idag och således förde upp påsar på dagens agenda.

När jag var yngre (flera år sedan - någon som minns?) gjordes det en stor affär av att livsmedelsbutikerna lanserade nya miljövänliga kassar. Via någon naturlig process skulle det bli bara vatten kvar av de efteråt och butikerna lovprisades för sina fina initiativ - särskilt eftersom miljöfrågan inte alls var lika stor då som den är nu. Länge efteråt fanns text om det hela kvar på påsarna trots att butikerna bytte design i övrigt och sen gick åren, loggor och design byttes och texten försvann. Naiva som vi konsumenter gärna är så har vi förstås förutsatt att de fortsatt med sitt fina arbete men för inte alls länge sedan lanserades de igen - som om de vore en nyhet. Miljökasse på ICA, komposterbar på Coop (observera att deras butiker oftare har sina "vanliga" kassar än den uttalat komposterbara sorten).

Komposterbara och biologiskt nerbrytbara?
Och hur mycket bättre är de där "komposterbara" och "biologiskt nerbrytbara" påsarna egentligen? Precis som med allt man slänger i komposten krävs det ju förstås tid innan de bryts ner men är det enda nackdelen?
FuturEnergia - Framtidens Energi (ett projekt som stödjer ämnesövergripande studier om energi i skolor) skriver:

"Dessutom kräver biologiskt nedbrytbar plast speciella förhållanden för att brytas ner ordentligt, (mikroorganismer, temperatur och fuktighet) och om den inte hanteras på rätt sätt kan den vara sämre för miljön än konventionell plast. När biologiskt nedbrytbar plast grävs ner (vilket alltid ska undvikas) producerar den skadliga växthusgaser när den bryts ner.

Vad är biologiskt nedbrytbar plast? Biologiskt nedbrytbar plast är plast som kan brytas ner av mikroorganismer (bakterier eller svampar) till vatten, koldioxid (CO2) och en del biomaterial. Det är viktigt att notera att biologiskt nedbrytbar plast inte nödvändigtvis är gjord av biomaterial (t.ex. plantor). Många biologiskt nedbrytbara plaster är gjorda av olja på samma sätt som konventionella plaster"


Men vad ska jag slänga mina sopor i då?
Det finns avfallspåsar av bioplaster (gjorda av förnyelsebara råvaror och som inte avger metangaser) att få tag på via t.ex.jordklok.se.

Som vanlig konsument är det otroligt svårt att avgöra vilken "komposterbar" påse som är bioplast och inte och med de proppade lådor av plastpåsar som många hushåll har idag kan man lätt ana en klar överkonsumtion av påsar. Påsar av den storlek vi oftast "behöver" för sopor och annat kostar dessutom pengar och man kan ju fråga sig om det egentligen är försvarbart att lägga 1-3 kronor/påse på något du ska slänga? Utnyttja de påsar du ändå får med dig hem för att du inte kan avstå de och behöver du komplettera så försäkra dig om att de påsar du använder är av bioplast och inte olja.

Det är idag inga problem att få tag på miljövänliga tygpåsar, väskor eller likvärdiga saker att frakta dina matvaror i på vägen hem från butiken. (Eller varför inte sy en själv av tygbitar du har hemma?).

I många fall kan man också avstå från påsar till frukt och grönsaker också. Att "tjata" på sin butik om att de ska skaffa frukt- och grönsakspåsar av bioplast eller erbjuda andra lösningar för att minska plastanvändningen kan säkert ge resultat på sikt också om vi är flera som hjälps åt. (En lösning är ju att ta med egna små tunna tygpåsar men det tar ju emot som kund att behöva betala för vikten av sin egen påse bara för att man vill slippa använda butikens plastpåsar)

Och jag vet inte hur era frysar ser ut men i min frys har jag hyllor och lådor som stödjer förvaring i kubiska/rätblockiga burkar och byttor långt mycket bättre än bulliga fryspåsar. ;-)

2 kommentarer:

  1. Hallå där
    Samma men olika, en ännu bättre variant: http://www.youtube.com/watch?v=wwzQY-OVR3E

    SvaraRadera
  2. Tack för ännu ett informativt inlägg. Har funderat mycket på detta med nedbrytbar plast. Bland annat i mitt inlägg om sopor...

    SvaraRadera