måndag 11 januari 2010

15. Återskapa

Att återanvända handlar inte bara om att använda ting som de är utan också om att återskapa - dvs återanvända genom att skapa nytt. Det finns en hel del saker som riskerar att behöva slängas till soporna som vi faktiskt kan skapa användbara saker av. Flera av er är säkerligen bekanta med lapptäcken, trasmattor eller luffarslöjd men möjligheterna slutar inte där utan bara din fantasi sätter gränserna.

Kanske gör du som jag och skapar saker av spiralblockskanter eller gör egna kuvert. Kanske letar du saker i pappershögen till din utklippsbok (scrapbooking), sysslar med decoupage eller skapar smycken av småsaker du hittar lite här och där.

Att "pyssla" genom att återskapa är dock inte en aktivitet som alla uppskattar - iaf inte som vuxna. Man får lätt prestationsångest och känner att det måste bli så himla snyggt när man gör saker själv (och inte blir det bättre med intredningsprogrammen på tv:n där var och varannan förväntas vara händig och inredningsexpert.) Men det finns massor av guider tillgängliga och saker är inte alltid så svåra som de verkar - det handlar bara om att våga försöka. När vi var barn var det ju inget konstigt alls med att göra ljusstakar av glasburkar, skapa städer av pappersförpackningar, bygga plastdrakar av en gammal plastpåse, några pinnar, lite tejp och lina. Ljus- och tvålresterna blev nya ljus och tvålar i regnbågens färger, trådstumpar blev peruker och garndockor osv....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar