onsdag 3 februari 2010

Steg 23. Närproducerat

Allting du handlar medför en miljöpåverkan via den långa kedja som inkluderar odling/uppfödning/tillverkning, transporter, förvaring m.m. Hur den här kedjan ser ut för varje enskild produkt varierar förstås men transporterna står för en stor del av den miljöpåverkan en produkt för med sig - i flera fall är det också den största.

Ju kortare hållbarhet en vara har desto fortare behöver den förstås komma till butiken. Har den producerats nära blir transporten kort och den vara som når dig kommer att hålla under en längre tid än den som tagit lång tid på sig att transporteras. Det här är skälet till att mycket frukt som har kort hållbarhet (t.ex. bananer och annan exotisk frukt) ofta fraktas med flyg - flyg som inte bara ger stora utsläpp av koldioxid utan också släpper ut den uppe i luften där den är 2-5 ggr värre än samma utsläpp på marknivå.

Det här är förstås en djungel för oss konsumenter eftersom produkterna i Sverige idag inte är märkta med hur de transporterats eller vilka utsläpp det fört med sig. Båttransporter kan ju vara lika illa som flygplan (särskilt om man ser på aspekten att båtar kan släppa ut annat än bara koldioxid som påverkar våra sjöar och hav), långa lastbilstransporter kan vara värre än flyg som kan ta en kortare väg osv. Man arbetar med att få fram en klimatmärkning men den är än så länge inte i bruk.

Överlag är det iaf så att varor som har producerats nära innebär kortare och miljövänligare transportet och de kommer att hålla sig färska längre. Dessutom kommer inte en lika stor andel av priset du betalar för produkten vara transportrelaterat.

De flesta jag känner tycker att de är ganska duktiga på att äta närproducerad mat. Vi har precis haft en större marknad här i Örebro och ett par av mina vänner annonserade glatt att de minsann varit miljövänliga och handlat närproducerat. Jag kunde inte låta bli att fråga vad och det var marmelad, grillsås, saft och honung som de hade handlat.

Nu vill jag på inga sätt säga att det var dåliga val för närproducerat är ett bra val men det ska ju helst handla om sånt man äter mycket av. För småtillbehören blir trots allt en droppe i havet när du jämför med vilka kvantiterer du äter av t.ex. grönsaker, kött, fisk, mejerivaror och spannmål. Ta gärna en funderare över hur det "lokala" utbudet ser ut nästa gång du besöker en marknad. Varför tror du det är så? Vill du utmana dig själv så prova att bara äta Sverige-producerat en vecka - det kan vara svårare än du tror.

Enkelt sagt - Det du äter mycket av ska vara närproducerat - det du äter mindre av kan ha rest lite längre.

Källa:
Boken Klimatsmart : din guide till en miljövänligare vardag av Bodil Sjöström, Per Johnsson, Mikael Persson

Notis
I England finns redan märkning av "carbon footprints"/koldioxidutsläpp på kedjan Tescos egna varor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar