söndag 10 januari 2010

14. Dela med dig

I många hushåll finns en del prylar som man kanske använder en eller två gånger om året men ändå envisas med att behålla för de där enstaka fallen när man faktiskt tycker att man behöver de. Det kan vara ett våffeljärn som pliktskyldigt plockas fram på våffeldagen, en slagborr som bara används de gånger man behöver göra hål i en betongvägg, en symaskin som samlar damm när den inte används till att laga en gardin var tredje år, limpistol/häftpistol för enstaka möbelmonteringar, en elmätare (som mäter sakers egentliga elförbrukning) osv.

Du är inte ensam! Det finns fler hushåll som gör på precis samma sätt och det kan vara mycket användbart att skapa en "Prylpool" i bekantskapskretsen så man vet vilka som har vad och kan låna saker när det behövs. Är man ett gäng som umgås ofta kan det t.o.m. vara värt att se över om det finns några saker man kan gå ihop sig om - kanske är sammanhållningen på gatan så bra att man kan samsas om en gräsklippare osv.

Idéen med prylpool kanske känns främmande till en början men egentligen är det inget annat än ett prylbibliotek som du delar med dina närmaste vänner. Och visst har du väl fått låna en bok någon gång som kompisen tyckte du borde läsa? Eller lånat ut en film till någon? Eller fått låna någons bil när det krisat?

En prylpool kan bestå av både stort och smått och det är sättet att tänka som är viktigt: Att man kanske kan låna snarare än köpa och att saker man själv har kan ha ett stort värde även för andra!

I mitt hushåll finns t.ex. följande "sällan-användningsgrejer":
Diktafon
Symaskin
Våffeljärn
Limpistol
Hjärtformar för tvålgjutning
Ett antal olika pralinformar (inkl. form för klubbor)
Verktyg för läderhantverk
En hög mönster, mallar och beskrivningar av medeltidskläder
En massa sömnadsmagasin och mönster för kvinnokläder
X antal receptböcker
X antal träningsmagasin
X antal filmer och böcker

Det är förstås mycket bättre att utnyttja saker som redan finns än att köpa nytt och via sin bekantskapskrets har man ofta tillgång till enormt mycket olika saker. Du har säkerligen saker i din ägo som få av dina vänner ens känner till också och då kan konceptet med en prylpool gagna er allihop - särskilt om det innebär att saker används lite oftare och någon slipper skaffa nya saker som blir liggande helt i onödan.

Känns det konstigt att låna och använda dig av något som inte är ditt? Ta en tur till biblioteket och låna ett par bra böcker så vänjer du dig snart...

2 kommentarer:

  1. Trevlig blogg med många bra inlägg!

    SvaraRadera
  2. Det här är ju skitbra. Känns som upplagt för att starta en smart webbsida där folk kan lägga upp vad de har/vill låna. En liknande idé är freeconomy som inte är så stort i sverige.

    SvaraRadera