tisdag 12 januari 2010

16. Flaskvatten & läsk?

Jag står i kön till kiosken och jag är törstig. Lite hastigt reflekterar jag över alternativen; Fruktdrycker, juice, läsk och vatten. Mån om hälsan som man blivit efter en del påverkan från media blir flaskvattnet ofta ett givet val. Under förevändningen att det är bubblor i känns det lättare att betala. Men vad är egentligen vi betalar för?

I sverige dricker vi ungefär 25 liter flaskvatten per person och år (med eller utan bubblor). Vatten som ofta förpackats utomlands och sedan transporterats långa sträckor - detta trots att vi har lyxen att kunna få utmärkt dricksvatten direkt ur kranen. Flaskvattnet är dessutom upp till tusen gånger så dyrt som kranvattnet.

Väljer man istället läsk så är årsförbrukningen i Sverige ungefär 84,5 liter per person och år. (Är det någon som fortfarande undrar varför smaksatt vatten blivit en så stor grej i jakten på en "hälsosam" livsstil???). Även här pratar vi långa transporter men också andra nackdelar: större vattenåtgång för rengöring av maskiner (det går åt ungefär åtta liter vatten för att få fram 1 liter läsk), socker (eller sötningsmedel) och kemiskt framställda smakämnen (vilket också återfinns i en del av det smaksatta vattnet). Saker som förstås påverkar både dig och din miljö. Många läskedrycker innehåller dessutom fosfor som negativt kan påverka skelettet och dessutom kan innehålla rester av giftiga tungmetaller.

Men jag gillar ju bubblor...
Även om kolsyran "stjäl" kalk från benstommen eftersom kroppen försöker neutralisera syran med hjälp av kalk (främsta skälet till varför man inte ska ge barn kolsyrad dricka) så är inte kolsyran det som gör flaskvattnet och läsken till ett så dåligt val. Om du kolsyrar ditt eget kranvatten och återanvänder flaskorna kan du få ett gott bubbelvatten med en ganska liten miljöpåverkan utan att behöva släpa flaskor till och från butiken.

De stora problemen är transporter och utsläpp. Även om det idag finns flera företag inom landet som producerar varorna så blir det långa och onödiga transporter i lastbilar. Läsk och flaskvatten förpackas dessutom ofta i små förpackningar som står kylda i butikerna - något som resulterar i mer förpackningsmaterial och dessutom energiåtgång för kylning.

Vattenflaska i kylskåpet
Med lite framförhållning går det lätt att minska sin förbrukning av flaskvatten och läsk. Genom att ständigt ha en kanna/flaska eller två med vatten i kylskåpet hemma har du lätt tillgång till kyld dryck att ta med dig när du ska iväg och träna eller åka någonstans. Du minskar också onödig förbrukning av kranvatten eftersom du mer sällan kommer behöva låta kranen "stå på en stund och spola" för att få tillgång till kallt vatten.

Föredrar du smaker finns det mängder med olika frukter och grönsaker du kan använda som ger dig ett både gott och nyttigt vatten istället för läsk. Det finns dessutom flera olika sorter av miljömärkt saft eller juice du kan använda för smaksättning oavsett om du valt att kolsyra ditt vatten hemma eller inte.

I perioder kan det också finnas tillgång till ekologisk eller åtminstone fairtrade-märkt läskedryck i butikerna. I somras erbjöd t.ex. Willys ekologisk läsk från danska Harboe. Både jag och min son älskade den läsken så det var med stor sorg vi mottog beskedet att man inte planerade att sälja den här utan att det bara var ett tillfälligt parti. Trots att det är en vara man egentligen inte alls borde konsumera önskar jag dock att efterfrågan av ekologiska alternativ bli så stor att de ändrar sig...

Källor:
Naturskyddsföreningen
Veckans affärer
Darling nr. 20
Boken "Uppdraget Rädda Världen"

3 kommentarer:

  1. Tacka vet jag vanligt kranvatten! Om det inte finns vin förstås... ;)

    SvaraRadera
  2. Jag hamnade i att köpa juice eller smoothie istället för vatten på Pressbyrån. Ofta nog finns Saltå Kvarns flaskor eller annat bra utbud. Känns som man får betydligt mer 'bang for the buck' i form av vitaminer, fibrer och annat.

    SvaraRadera
  3. Om man nu glömt ta med egen vattenflaska, så tror jag ändå att en flaska svenskt mineralvatten är bland de mest miljö- och hälsosmarta alternativet. Ännu bättre är antagligen att be om ett glas kranvatten (om man kan med) eller köpa en kopp te.

    SvaraRadera