tisdag 26 januari 2010

20. Tvätta och torka

I mitt badrum har jag en stor låda full med tvätt. Med en fyraåring i hushållet växer tvätthögen fort och man står med ett antal stora ikea-kassar fyllda när det väl är dags att ta sig ner till tvättstugan.

När ska jag tvätta?
Tvätta bara kläderna när de faktiskt behöver tvättas. En liten fläck på ena ärmen kanske kan sköljas bort istället för att behöva tvätta hela plagget. Luktar tröjan lite unket så prova med att hänga ut den för vädring.

Hur ska jag tvätta?
- Fyll maskinen. Det här låter ju inte så svårt men dagens tvättmaskiner klarar ofta mer än de 3-3,5 kg som de gjorde förr. En modern maskin kan klara upp till 8 kg tvätt. I instruktionsmanualen till maskinen står ofta angivet vilken vikt som gäller. Väg tvätten ibland för att se hur mycket du faktiskt fyller i din maskin för en tvättmaskin som bara är fylld till hälften drar ändå nästan lika mycket energi som en fylld maskin.
- Undvik förtvätt om tvätten inte är väldigt smutsig
- Tvätta i låga temperaturer - då drar maskinen mindre ström
- Vänd byxor, färgstarka plagg och plagg med applikationer, knappar och tryck ut-och-in. Det sliter mindre på maskinen (som kan ta skada av knappar och annat), gör att dekoren på plagget håller bättre och är skonsammare för färgerna.
- Dosera tvättmedlet rätt. För mycket tvättmedel kan göra tvätten onödigt styv och är mindre bra för miljön. 80% av alla kommuner har mjukt vatten men kolla på din kommuns hemsida hur ni har det så du kan dosera rätt.
- Undvik sköljmedel/mjukmedel. De innehåller mjukgörare (ftalater) som enligt studier sätter ner immunförsvaret vid regelbunden användning. Reningsverken kan inte heller hantera dessa ämnen vilket innebär att de kommer ut i naturen efteråt. Många allergiker reagerar också av sköljmedel eftersom det lätt blir rester kvar i kläderna. Vill du att tvätten ska dofta gott droppa istället ner någon droppe doftolja i sköljmedelsfacket. Enstaka plagg (el ex. tvättlappar åt småbarn) återfår sin mjukhet om du stryker de.
- Sätt snurr på tvätten - Centrifugera tvätten ordentligt, om möjligt på minst 1200 varv. Då torkar den fortare oavsett om du väljer tvättlina eller torktumlare.
- Finns det energisparar, vattensparar eller miljöprogram på maskinen använd det.
- Välj gärna program utan sköljning, separat sköljning eller sköljning i kallt vatten om du kan. Tester visar att moderna maskiner är dåliga på att skölja tvätten vilket gör att många inte klarar att skölja mer än hälften av den tvättmängd som den klarar att tvätta.

Torka?
Häng tvätten! Skaka plaggen och häng upp dem på tork - ute under vår, sommar och höst - inomhus året om. Du minskar behovet av strykning och mangling och du sparar el på samma gång.

Hängd tvätt 0 kWh/år, torktumlare 1000 kWh/år, torkskåp 2000 kWh/år.

Som ni ser sparar man en del kWh/år på att hänga sin tvätt och man gör dessutom att kläderna håller längre. Tvätten orsakar nämligen 20-25 procent av slitaget på ett plagg och torktumling 5-20 procent. Alla som sett luddfiltret på en torktumlare eller ett torkskåp inser snart att damm inte tar färg av tyget det suttit i och att resterna man hittar i filtret alltså även består av lösa fibrer som lossnat från tyget.

Fördelarna med att torktumla är alltså att det blir torrt bums och att torktumlade textilier dammar mindre. En del hävdar också att kläderna blir mindre skrynkliga (något ett strykjärn lika gärna kan fixa vid behov). Finns det något mer? Nej!

Krympning
Man brukar säga att tyger krymper när man tvättar det. En del tyger t.ex. lin är så kända för att ha en hög krympgrad vid första tvätten att den till och med anges av försäljare. Men det är inte bara första tvätten av ett tyg som gör att kläder krymper en aning. Olika textilier krymper förstås olika mycket beror på deras kvalitet men också på hur de torkas. Det som tar 5-10 hängtorkningar på sig att krympa behöver bara en eller två torkningar i torktumlaren för samma krympning.

Kemtvätt
Det är miljövänligast att tvätta hemma. Men om du behöver anlita kemtvätt välj en kemtvätt som kan erbjuda koldioxidtvätt eller någon annan miljövänlig tvättform.

Köpa nytt?
- Titta på energimärkningen
- Köp inte större maskin än du behöver
- Välj maskin med minst 1400 varvs centrifugering.

Källor:
Energimyndigheten
Fred Butler
Vad innehåller avlopp från hushåll? Publikation av Naturvårdsverket

1 kommentar:

  1. Det är faktiskt ganska sällan som kläder behöver kemtvättas även om det står så på "lappen".

    SvaraRadera