måndag 28 december 2009

1. Ingen reklam tack!

När man väl bestämt sig för att börja ta en massa steg mot ett miljövänligare liv är det svårt att vänta - man vill engagera sig bums! Så då kör vi!

Ett av de första stegen man bör ta är att minska på sin konsumtion. Vi köper på tok för mycket prylar vi egentligen inte alls behöver. Mestadels för att vi luras att tro att vi gör ett kap - köp två för bara 30 kr istället för den enda vi behövde för 20. En stor faktor här är reklam - så mitt första steg blir att göra mig av med den. (Gjorde en skylt genom att helt enkelt återanvända lite av den reklam jag fick idag)

Vecka efter vecka har det landat reklam på min hallmatta som jag inte ens brytt mig om att titta på. Mellan ett halvt och ett kg reklam i veckan som jag bara slängt (och nej - helt miljöbov har jag inte varit - jag återanvänder/återvinner mina papper).
Det behövs inga större mattekunskaper för att inse att det blir många kg bärande för mig och för den underbetalda stackare som delar ut reklamen. (Jag vet - jag har själv varit där och gjort 8-10 timmar av sortering och utdelning för den ynka hundralapp det innebar som lön).

Men hur ska jag nu veta vad som är billigt på ICA? Och de där rabattkupongerna då?
Svaret är - ONLINE. De allra flesta butiker som skickar ut reklamblad har även sin information online - antingen upplagt på sina sidor eller något du kan få via mailutskick. Det finns dessutom ett flertal hemsidor som specialiserat sig på rabattkuponger av olika slag som du kan skriva ut/använda online.
Väl i butiken finns ofta både reklamblad att låna/läsa och det är sällan man kan gå igenom en butik utan att observera veckans erbjudanden.

Är jag Reklamfri sen?
En skylt på brevlådan tar bara bort den oadresserade reklamen. Man får alltså fortfarande mängder av reklam hem som kommer passera igenom brevinkastat av det simpla skälet att det står ditt namn på den. Men precis som man till en viss del kan avsäga sig telefonförsäljning via NIX kan man numera också avsäga sig adresserad reklam genom ett kostnadsfritt medlemsskap på Reklamfritt.se

Reklamfritt.se.
Om du blir medlem på reklamfritt.se kan du enkelt kryssa för vilka företag du inte vill ha reklam ifrån. Alla företag finns förstås inte där men du kommer åt det register som kallas SPAR (Statens personadressregister) som ofta ligger till grund för just direktreklam. Bor du i radhus eller villa kan du också enkelt avsäga dig telefonkatalogen. Dessutom har ett flertal stora klädföretag som ofta skickar kataloger anslutit sig vilket drastiskt kan minska mängden papper i din brevlåda. Skulle det företag som du bombarderas av reklam från inte vara det så ring de, avsäg dig pappersutskicken och tipsa de om vilken goodwill de kan vinna i att finnas med där.
En annan jättebra sak med sajten är att du via en av deras sidor snabbt kan komma åt ett flertal företags reklamblad online - både företag som skickar adresserad reklam och sådana som inte gör det (Flera företag som handlar med möbler, leksaker och teknikprylar bl.a.). Jättesmidigt eftersom du då hittar flera blad på samma ställe och slipper prenumerera på reklam-mail eller besöka flera olika företags hemsidor.
Du får också ett erbjudande om att få en klisteretikett hem att sätta på din brevlåda. På etiketten står det reklamfritt.se men jag rekommenderar att du avsäger dig sagda etikett och istället sätter upp din egen skylt eftersom den lätt kan misstas för att vara reklam och ignoreras.

Varför?
+ Minskad pappersförbrukning. Man får ca 50 kg reklam per år (enl reklamfritt.se - vågen visade 2.1kg när jag vägde det som hann komma i mitt brevinkast idag innan jag fick upp skylten så siffran är på inga vis orimlig). Det blir väldigt mycket papper som sparas per hushåll och år (och lim, tryckfärg, häftklamrar, buntband och annat kringmaterial, transporter m.m.)
+ Minskad lust att köpa saker jag inte behöver (det jag inte vet har jag ingen aning om brukar man säga och behöver jag verkligen något så vet jag ju redan det)
+ Mindre att bära på för både mig och reklamutdelaren (jag har iofs inget emot styrketräning men inte på miljöns bekostnad)

Helen

1 kommentar:

  1. Tillägg:
    På http://www.yourmail.se/ hittar du en stor andel reklamblad online (långt fler än hos reklamfritt.se)
    De företag som lägger upp sina reklamblad på yourmail.se betalar en liten summa för det och 30% av intäkterna går till Naturskyddsföreningen och deras miljöarbete.

    SvaraRadera