fredag 1 januari 2010

5. LED-ljus i vintermörkret

Med en ljusshow på himlen färskt i minnet och mörker omkring oss större delen av dygnet känns det rätt självklart att börja med att se över lampor i hemmet. För visst lockar det att tända lite extra lampor för att hålla ljuset borta och mysfaktorn i belysning är klart högre såhär års.

EU-ministrarna har beslutat att glödlamporna under loppet av ett par år helt ska fasas ut. Lamporna drar onödigt mycket ström, har en kort kort livslängd och är känsliga för vibrationer och stötar. Dessutom innehåller sockeln till lamporna bly. Värmen som ibland ansetts vara en fördel hos glödlampan (t.ex. när det kommer till de speciella värmelampor som används på sjukhus och inom djuruppfödning) är att klassa som en nackdel eftersom större delen av den energi som går åt för belysningen går till värmealstring. Denna värmealstring är också skälet till att t.ex. Brasilien, Venezuela, Australien, Nya Zeeland och Kanada också fattat beslut om utfasning av glödlampor.

Vilka alternativ finns det då? Det har ju varit ett himla snack om de där lågenergilamporna men finns det fler alternativ?

Halogenlampa
Strömförbrukningen är 30-50 lägre än en glödlampa och de håller upp till 3 gånger så länge. Lampans stora nackdel är att de har en inbyggd transformator som gör att de drar en liten andel ström även när lampan inte används om man inte drar ur sladden. De passar inte heller för alla typer av belysning.

Lågenergilampa
Strömförbrukningen är 70 – 80% lägre än en glödlampa och de håller upp till 10 gånger så länge. Alla lågenergilampor innehåller miljögiftet kvicksilver som kan vara skadligt för både oss och vår omgivning. Det finns en förbud mot kvicksilver som regeringen införde från den 1 juni 2009 men det gäller inte lågenergilampor eftersom dessa är undantagna genom andra regler i EU. Klarar temperaturer ner till - 30 grader. En del modeller kan ta flera minuter på sig innan lampan nått full ljusstyrka. Ska inte användas i dimrar, ljussensorer och liknande som inte är avsedda för lysrör och lågenergilampor

LED/lysdiodslampa/power led
Strömförbrukningen är 80-90% lägre än en glödlampa och lampan håller upp till 50 gånger längre. Innehåller inga miljögifter Klarar temperaturer ner till - 40 grader. Lampan kan inte användas ihop med dimmer eftersom den går sönder då.

Lysrör
Finns idag baserade på både glödtråd och som lågenergialternativ. Överlag förbrukar de mindre energi än en vanlig lampa men har ofta problem med färgåtergivningen. De innehåller dessutom kvicksilver.

ALLA lampor ska lämnas till återvinning!
Oavsett vilken typ av lampa/lysrör du använder så ska de lämnas in till återvinning och får inte skickas i de vanliga soporna.

Utfasning av gamla lampor
Gå nu inte bärsärk i ditt hem och byt ut alla de lampor du har. Fundera istället en stund över vilka lampor i ditt hem idag som du faktiskt använder (och vilka som bara står där på en hylla och blir använda en gång i halvåret). Kanske har du en eller annan lampa som du faktiskt kan sälja eller donera till någon second handbutik?
Införskaffa sedan ett vettigt förråd med utbyteslampor till de lampor som du har i ditt hem idag så att dina framtida lampor blir miljövänligare. Fundera gärna över var du behöver starkare respektive svagare ljus så att du inte i onödan investerar i ett högre watt-tal än du behöver.

När en lampa väl går sönder så flytta om möjligt runt dina lampor så att de du använder oftast är de som först blir miljövänliga och energisnåla - så spar du snabbare in pengarna för den investering du gjort

H

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar