onsdag 30 december 2009

3. Dra ur sladden

Du brukar stänga av datorn när du ska sova eller hur? Och du låter väl ändå inte din TV stå på när du inte tittar på den? Och du kommer väl ihåg att dra ur sladden?

Drar du inte ur sladden? Varför inte då????

Så mycket som 30-40% av all energi dina apparater använder under sin livstid går åt när de står i standby. Det innebär att upp till 10% av din hushållsel kan gå åt till saker som står i standby. Och det här gäller inte bara TVn och datorn utan även mobil och batteriladdare, ställbara skrivbord och sängar, bredbandsmodem, trådlösa telefoner, halogenlampor, digitalboxar m.fl. *

Men om jag inte använder de - hur kan de dra ström då?
Många elektroniska apparater har inbyggda transformatorer som ständigt drar el (du har säkert sett externa transformatorer som sitter direkt på sladden ibland), belysningar och textfält som visar att det går ström till maskinen (och talar om vad klockan är, att micron är inställd på 00 sekunder osv) eller drar av andra skäl ström fast du inte aktivt använder de.

Det enda sättet att försäkra dig om att din maskin inte längre drar någon ström är helt enkelt att dra ur sladden!

Ska jag verkligen behöva krypa in bakom TVn?
För att förenkla för dig finns idag ett antal olika lösningar för att göra det enklare för dig att slå av och på strömmen till dina apparater. Dels via de standardiserade grenuttagen med strömknapp på men också med modernare versioner med trådlösa/separata strömknappar och med masteruttag (när den maskin som är kopplad till masteruttaget slås av/på kommer resten av sladdarna i dosan att kopplas av/på). Du kan också använda en timer för att försäkra dig om att apparaterna inte står på för länge. Det absolut billigaste sättet blir förstås att bara dra ur sladden.

Bonus: Minskad brandrisk!
Om elektriska apparater används felaktigt eller går sönder föreligger alltid en liten risk för brand. Och för att minska dessa brandrisker i sitt hem rekommenderas... Just det: Att man drar ur sladden! Men också att man använder skarvsladdar och skarvdosor i så liten omfattning som möjligt (särskilt flera stycken dosor kopplade efter varandra eftersom de ökar riskerna betydligt).■

Dra ur sladden - Varför?
+ Du kan spara upp till 10% på din elräkning
+ Dina elektriska apparater slits inte lika fort eftersom de inte är konstant på
+ Minskar risken för brand

* Källor:
* Energimyndigheten
Brandskyddsföreningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar