fredag 8 januari 2010

11. När ska jag välja microvågsugnen?

I många hushåll finns det idag även en microvågsugn utöver spisen och det finns gott om kokböcker som ska inspirera dig att använda den - både för uppvärmning av matlådor och färdigmat, tinande av fryst mat men också för att baka kakor och laga hela middagar. Det finns mängder med speciella microformar och tillbehöver (du kan både ångkoka grönsaker och koka ris i micron numera). Men är det verkligen vettigt att använda en microvågsugn?

Microvågsugnen ska användas för uppvärmning av en mindre mängd mat - storleksordningen din matlåda. För större mängder mat än så blir det nämligen ingen som helst energivinst av att nyttja den istället för den vanliga spisen.

Att den är effektiv för små mängder gör den dock till ett alldeles utmärkt verktyg för matlagning i mindre hushåll eller för tillagning av mindre tillbehör som t.ex. grönsaker (om du inte kan utnyttja andra metoder som t.ex. att ångkoka de ovanpå riset de sista minutrarna eller låta de koka med i pastavattnet)

Även här gäller det att utnyttja värmen på bästa sätt med hjälp av de täcklock som ofta medföljer ugnen. Likaså bör du bara använda kärl i den som är avsedda för microvågsugn eftersom du inte har en aning om vilka ämnen som t.ex. plast kan avge när det blir uppvärmt på det viset.

Och tinande av mat bör ju som nämnts i mitt inlägg om kyl och frys helst ske i kylskåp. Micron bör bara användas som en nödlösning.

1 kommentar:

  1. Oj vad många bra miljötips! En inspirationskälla såväl för hemmet som arbetet där jag är sammankallande för en miljögrupp.

    SvaraRadera