fredag 8 januari 2010

10. Spisen

Det går åt mycket energi för att tillaga mat och eftersom det är bättre för miljön att spara på energin så är det förstås vettigt att lära sig utnyttja sin spis på ett vettigt sätt.

Koka upp vatten med vattenkokare.
Drar mindre energi och är ett effektivt sätt även när du ska koka saker länge. Koka upp vattnet i vattenkokaren och häll sedan direkt över det i kastrullen och ställ på plattan - då blir både kastrull, vatten och platta varmt fortare och uppkokningen har totalt dragit mindre energi än om du bara ställt kastrullen på plattan.

Sänk värmen.
Du behöver inte maximal värme hela tiden när du använder spisen så reglera temperatur på platta och ugn efter behov.

Använd lock på kastrullen.
Värmen håller bättre så du kan sänka temperaturen på plattan och ändå hålla maten lika varm

Håll plattorna rena.
När plattorna är smutsiga blir värmeöverföringen mellan platta och kastrull sämre och spisen kräver mer energi för att uppnå samma temperaturer

Se till att plattan och kastrullen har samma storlek .
Då blir kastrullen fortare varm och du slipper slösa energi på att värma mer platta än du har kastrull.

Utnyttja eftervärmen.
Spisen blir inte kall på en gång så du kan ofta stänga av platta/ugn när det är någon minut kvar. Ugnen kan ofta användas för varmhållning av mat ett tag efteråt om man inte väljer att öppna luckan för att höka inomhustemperaturen litegrann.

Utnyttja använda spisplattor eller ugn på bästa sätt.
Fundera över hur du kan utnyttja plattor och ugn på bästa sätt. Att laga mat i ugn drar betydligt mer energi än tillagning på spisen så kanske kan du kombinera matlagandet med gräddandet av bröd så du slipper värma upp ugnen en gång till, ugnsgratinera grönsakerna i en mindre form bredvid köttet osv.

Att tänka på vid köp av ny spis
Moderna spisar drar generellt mindre energi. En spis med glaskeramikhäll drar cirka 20 procent mindre än en med gjutjärnsplatta. En induktionsspis drar ytterligare 20 procent mindre.

1 kommentar:

  1. Jättebra tips. Använder flera av dem sedan länge - lärde mig av min mamma som är en hejare på att spara pengar!
    Jag tycker också LED-lampor är bättre, har de på fler ställen hemma!

    SvaraRadera