lördag 30 januari 2010

21. Tvättmedel

Som ni märkte var det något som till stora delar saknades när jag skrev steg 20 om att tvätta och torka - nämligen de där kemiska sakerna man brukar stoppa i vattnet som ska få tvätten ren, mjuk och få den att dofta som blomstrande sommarängar.... För de flesta av oss är dessa medel kända som tvättmedel och sköljmedel men idag finns det fler alternativ att välja på i de fall vi behöver några alls. Tester visar att vatten kan fungera alldeles utmärkt så någon gång ibland när tvätten inte är allt för illa smutsad kanske man borde testa just det...

Tvättmedel
I livsmedelsbutikerna finns ofta långa rader av tvättmedel - fasta eller flytande, med eller utan parfym, allergitestade eller inte och med eller utan miljömärkning (även om tvättmedel utan miljömärkning börjar bli något av en bristvara i de svenska butikerna). Gemensamt för de allra flesta av de är att de är framställda på konstgjord väg och inte alls består av en blandning av blomblad som fått koka ihop utan snarare av ämnen framställda i ett labb. Producenterna är dessutom väl medvetna om att de här tvättmedlen lämnar rester i kläderna. Grumme (som ändå anses vara en förebild för många när det gäller miljövänliga medel) går t.o.m. så långt att de i beskrivningen av tvättsåpa på sin egen hemsida skriver:

"Tvättar lika rent som vårt pulvertvättmedel, men lämnar mindre rester kvar i plaggen."

Mindre?!!!!?? Det ska väl ändå inte vara några rester kvar alls? Kanske lever jag i en underlig verklighet men jag har iaf fått för mig att man sköljer kläderna i samband med tvätten för att bli av med rengöringsmedlen - för att man vet att de inte är så himla bra för en och vill slippa ha de mot huden och inte behöva bekymra sig när ens småbarn får ett infall av "äta på tröjan" vid middagsbordet.
Så även om miljömärkta vanliga tvättmedel kanske är en bra sak för miljön så kände jag ett behov av att leta vidare.

Tvättbollar
Det finns ett antal olika versioner av tvättbollar ute på marknaden. Gemensamt är att de räcker till ett begränsat antal tvättar och utsöndrar något slags ämne som tillsammans med vattnet ska göra tvätten ren. Jag letade runt efter mer information eftersom tvättbollar verkar finnas i ett antal olika versioner. Under detta letande hittade jag ett intressant blogginlägg där en man spekulerade kring hur dessa bollar skulle fungera och varför. Det är väl värt en stunds läsning och visar rätt tydligt det vi alla själva kan komma på efter en stunds funderande - att tvättbollar egentligen bara är ett annat sätt att dosera tvättmedel - tvättmedel som vi i ännu mindre grad kan "skölja bort" eftersom bollarna ligger i tvättmaskinen under hela programmet.

Tvättnötter
Det medel som framförallt marknadsförs som det miljövänligaste sättet att tvätta just nu är tvättnötter/såpanötter. Det är en växtdel från ett träd som framförallt växer i indien och är egentligen ingen nöt vilket gör att nötallergiker också kan använda de. Eftersom den växer på träd är det ett förnyelsebart alternativ som dessutom bidrar till jordens syresättning och miljömärkt med EU-blomman blir den onekligen ett tilltalande alternativ. Att du dessutom kan kompostera nötterna när du är klar med de gör det hela ännu bättre.
Eftersom de säljs torkade (och urkärnade) så blir det lätta nötter som kan fraktas hit med båt vilket gör miljöaspekten aningens bättre även om man kan ifrågasätta transporter över halva världen.
Nackdelar då? Tvättnötterna har inget inbyggt blekmedel så om du ska tvätta vit-tvätt kan du behöva tillsätta det (till detta kan du använda bakpulver - 1 tsk per maskin).

Sagt och gjort - här skulle det testas tvättnötter. Jag följde instruktionerna och stoppade med 5 nötter i en tygpåse i maskinen. Smutsen var mycket riktigt borta när maskinen var klar - däremot fick jag problem med ränder på mina kläder - rester av tvättnötterna för precis som med tvättbollarna så ligger tvättnötterna i maskinen under hela tvätten - dvs även under sköljningen. Det innebär också att det blir rester kvar i plaggen efter tvätten.
Aningens missnöjd över detta letar jag vidare på nätet och finner att man kan koka sitt eget tvätt/rengöringsmedel av nötterna. På så sätt slipper man problemet med att nötterna ligger i maskinen och lämnar spår under sköljningen och kan också använda nötterna till fler saker - rengöringsmedel, diskmedel, biltvättmedel och schampo säger beskrivningarna även om jag själv känner mig tveksam till just schampo... Som tvätt och rengöringsmedel fungerade det dock utmärkt.

Tvätt/Rengöringsmedel av tvättnötter
50 g tvättnötter
5 dl vatten

Koka upp vattnet i en vattenkokare. Häll över tvättnötterna och låt dra i 10 minuter. Sila vätskan - nötterna ska torka för ev. användning igen (till de slutat vara glansiga i skalet) och vätskan bör hällas i kärl med lock för sval förvaring (rekommendationen verkar vara kylskåp - antagligen för längre hållbarhet).
Dosera 3 msk per maskin tvätt/disk.

Sköljmedel
En stor andel av det du lägger i sköljmedelsfacket när du tvättar kommer att finnas kvar i plagget efter tvätten. Således bör det ligga så lite som möjligt här - allra bäst är om du inte använder något. Känner du ett behov av att din tvätt ska dofta gott kan någon enstaka droppe doftolja fungera men allt som placeras i detta fack bör ju rimligtvis vara miljömärkt - är det inte bra för naturen så är det inte bra för dig....

Vad använder du när du tvättar?

6 kommentarer:

  1. Ett tips, kolla min blogg, du har vunnit :-)

    SvaraRadera
  2. Pär Holmgren och Jessica Cederberg Wodmar skriver i sin bok Klimatkoden att de inte tycker att vi ska använda tvättnötter eftersom dessa behövs bättre hos lokalbefolkningen i Indien där de odlas.

    SvaraRadera
  3. Gunilla - skrev de något om vad ansåg de att vad vi borde använda istället?

    SvaraRadera
  4. Jag har tvättat en hel del med tvättnötter, funkar dock bäst på kulört tvätt tycker jag. Vit tvätt med syntet i blir lite sjaskig i färgen efter ett tag och eftersom man inte skall använda blekmedel till sådan tvätt så har jag återgått till flytande tvättmedel till den. Jag tycket inte tvättnötterna biter riktigt på t ex riktigt smutsiga jeans.

    SvaraRadera
  5. De rekomenderar miljövänligt tvättmedel i rätt dos men inget sköljmedel, korta tvättprogram och så låg temperatur som möjligt. En riktigt bra bok faktiskt med många konkreta råd för hur man kan minska sina koldioxidutsläpp. En av mina bästa julklappar. :)

    SvaraRadera
  6. Jag är mycket nöjd med tvättnötter, har dem alltid i en liten nätpåse för att undvika eventuella fläckar samt småbitar av nötterna i maskinens pump. Argumentet från Klimatkoden borde de utveckla... är det så att tvättnötterna även växer i vårt klimat, eller att de på något sätt bidrar till miljöförstöring? Annars finns ju skäl att importera dem. Vad jag förstått så sysselsätter detta kvinnliga företagare och ger dem reda pengar.

    SvaraRadera