måndag 1 mars 2010

Säsong: Mars

I vinterkylan är det förstås inte mycket grönt det är säsong för så det blir till att plocka från förrådet av lagrade grönsaker. Flera av de är också inne på sluttampen av sin hållbarhet så passa och njut medan de ännu går att få tag på.

Jordärtskocka (osäker tillgång till september när det är dags för ny skörd)
Kålrot
Lök
Majrova
Morot
Palsternacka
Persiljerot (osäker tillgång till oktober)
potatis
Rotselleri
Rättika
Rödbeta
Rödkål (osäker tillgång till juni)
Vitkål
äpplen

Egentligen ska gurka stå med i listan ovan eftersom de brukar börja synas till i grönsaksdiskarna i mars. Men givet vintervädret är gurka = växthus och inget jag känner att jag kan rekommendera.

Kan man tänka sig att sträcka sig utanför det närproducerade området:
- Tidigt skördad citron från medelhavet
- Färsk vitlök från egypten (känns igen på det höga purjolöksliknande skaftet),
- Blodapelsinerna är nu också som "blodigast"
- Mangold



Det börjar också bli dags att se över vad du vill odla eftersom en del frön ska i jorden redan under mars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar