måndag 22 mars 2010

Steg 27: Köttfri måndag

Jag är inte vegetarian och för en långsiktig hållbar utveckling så som världen ser ut i dagsläget tror jag inte på att rakt av gå över till att bli vegetarian. Däremot borde man äta mer vegetariskt eftersom det kommer tidigt i näringskedjan och orsakar mindre mängder utsläpp av växthusgaser.

Köttfri måndag är ett projekt för att få folk att äta mer vegetariskt och på deras hemsida finns massor av bra information för dig som är vetgirig.

fredag 19 mars 2010

Utrensning 7



Ett par förpackningar viktreduceringspiller
2 leksaksbilar
1 leksakståg
1 trätraktor med släp
En kamera
1 par öronproppar
1 oöppnad burk med vaniljstång
1 bältesväska
3 programmeringsböcker
En hög sminkvaruprover

torsdag 4 mars 2010

Utan internet och telefon

Knappt hinner jag inleda mitt köpstopp innan jag plötsligt finner mig utan fungerande telefon och internet. Mitt internetjack bråkar vilket gör att varken hemtelefon eller internet fungerar och det beräknas ta någon vecka innan problemet är åtgärdat.

Min mobil som sedan länge lever på lånad tid åkte dessutom i golvet igår och tappar plötsligt täckningen till och från.

Så nu är jag utlämnad åt folks goda vilja och lånade datorer för en månad framöver. Säkerligen nyttigt att inte fastna framför datorn eller på telefon men otroligt begränsande i vardagen. Utan telefonen blir man ytterst begränsad i vardagen också när dagis och annat kan behöva nå en.

Någon som har några bra tips på hur man smidigt lever en internet och telefonfri tillvaro?

tisdag 2 mars 2010

I love eco - takåsförpackningar

Eftersom Arla inte är ensamma om sina skruvkorkar så gick det iväg ett mail till Ica angående deras takåsförpackningar på produkter i "I love Eco"-serien...

Hej!

Jag har observerat att ni använder takåsförpackning med skruvkork på det ekologiska sortimentet av yoghurt, juice och bärdryck i er "I love eco"-serie.
Nu är jag lite nyfiken på hur kommer det sig att ni valt att använda takåsförpackningen med skruvkork till dessa? Det är ju trots allt miljömässigt sämre än de takåsförpackningar/tegelstensförpackningar utan skruvkork som används för liknande varor. Produkten blir dessutom svårare att placera i kylskåp för kund, tar mer plats i butiken och mer av yoghurten går till spillo eftersom man inte får ut den ur förpackningen.

mvh

Helen


-------

Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss med dina synpunkter! Vi har tagit dem vidare till produktutvecklarna.

Vi är medvetna om problematiken med förpackningen, men enligt konsumentundersökningar överväger fördelarna med skruvkork. Produkten upplevs som fräschare längre samtidigt som förpackningen kan läggas ned i kylskåpet och på så vis göra utrymme för andra flytande produkter som inte är återförslutningsbara.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!

Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt

-----

Kan inte riktigt påstå att jag är nöjd med svaret...

måndag 1 mars 2010

Earth hour 27 mars (eller x 24 h)?

Nu när vi precis ramlat in i mars är det en del prat om Earth hour. Earth hour är troligen världens största klimatmanifestation och sker genom en så enkel sak som att släcka ljuset (och stänga av annan onödig elförbrukande utrustning) under en timme. Den sista lördagen i mars mellan 20.30-21.30 går arrangemanget av stapeln.

Lördag den 27 mars 2010 mellan klockan 20.30-21.30 är det alltså dags. (28 mars figurerar dock felaktigt på ett par ställen).

Självklart ämnar jag delta men samtidigt känns det lite för lite. Jag klarar mig utan problem en timme utan ljus/onödig elektricitet vilket gör att det inte direkt från en kännbar effekt.

För inte så länge sedan såg jag första avsnittet av barnprogrammet Miljöhjältarna där en familj ställdes inför utmaningen att klara sig utan elektricitet i 24h. En utmaning att bita i tänkte jag och la det sedan på hyllan över saker att göra "någon gång". Men nu är det dags att göra ett litet försök. Ett antal inspirerade själar har nämligen bestämt sig för att utöka det hela och göra Earth hour till ett dagsprojekt - Earth day. (Earth day är dock ett väl använt namn för X antal högtider, projekt, events...). Jag sprang själv på det som ett event på facebook.

Lördag 27 mars 00.00 - 28 mars 00.00 blir det till att släcka ner - 24 h utan att tända en lampa, dator eller tv. Man skulle kunna kalla det elvärldens motsvarighet till köpstopp. Ingen elförbrukning som inte är nödvändig. Kyl och frys får alltså stå på (om det behövs för att inte förstöra matvaror), värmen får vara igång (men vi pratar inga 25 grader i så fall), vattenkranar får användas (sparsamt) och spolning av toaletten tillåts av hygienskäl (även om det förstås brukar fungera utmärkt att inte spola varje gång om man som jag är ensam hemma då eller har mindre nogräknade familjemedlemmar). En del fuskar säkerligen och använder spisen men under 24 h går det alldeles utmärkt att äta kall mat så det är min plan.

Vilken version gör du?

11-månaders-utmaningen Köpstopp

Så har man tagit sig igenom en månad av sockertstopp. Stundtals jättelätt och stundtals jättesvårt. Det jobbigaste har klart varit semlorna (och inte har det blivit lättare när gäster haft med sig de i tårtform när de varit över på besök heller) men också energidryck (för sega mornar och trötta eftermiddagar när man känt sig tveksam till om man alls kommer överleva dagen).

Idag börjar mars månads utmaning: Köpstopp! Mitt första och det känns lite läskigt - som att det kommer vara just den här månaden allt går sönder och jag upptäcker behov av en himla massa saker. Och köpstopp handlar ju om att låta bli allt annat än absolut nödvändiga inköp (livsmedel, medicin och förbrukningsvaror är alltså ok så länge de är nödvändiga...). Hur jag än försöker förklara det är semla och energidryck inte nödvändiga vilket innebär att min sockerbest kommer bråka med mig ytterligare en månad...

Med liten son i hushållet blir hans lördagsgodis förstås ok (trots att det inte är nödvändigt). Jag har dessutom lovat honom sedan länge att vi ska gå på bio så ett biobesök kommer jag också tillåta oss (även om det förstås blir utan popcorn, läsk och liknande eftersom det inte är nödvändigt).

Och det går såklart fortfarande att göra oss sällskap under 11-månaders-utmaningen om du vill. Hur går det för er som redan är med?

Säsong: Mars

I vinterkylan är det förstås inte mycket grönt det är säsong för så det blir till att plocka från förrådet av lagrade grönsaker. Flera av de är också inne på sluttampen av sin hållbarhet så passa och njut medan de ännu går att få tag på.

Jordärtskocka (osäker tillgång till september när det är dags för ny skörd)
Kålrot
Lök
Majrova
Morot
Palsternacka
Persiljerot (osäker tillgång till oktober)
potatis
Rotselleri
Rättika
Rödbeta
Rödkål (osäker tillgång till juni)
Vitkål
äpplen

Egentligen ska gurka stå med i listan ovan eftersom de brukar börja synas till i grönsaksdiskarna i mars. Men givet vintervädret är gurka = växthus och inget jag känner att jag kan rekommendera.

Kan man tänka sig att sträcka sig utanför det närproducerade området:
- Tidigt skördad citron från medelhavet
- Färsk vitlök från egypten (känns igen på det höga purjolöksliknande skaftet),
- Blodapelsinerna är nu också som "blodigast"
- Mangold



Det börjar också bli dags att se över vad du vill odla eftersom en del frön ska i jorden redan under mars.