söndag 21 februari 2010

Om att använda frysen

Jag fick en fråga om förluster i näringsvärde för frysvaror och som med allting annat så upptäcker man ju nya saker om det här hela tiden. Jag tog mig dock ändå tiden att kolla lite i en bok jag har hemma (Hemfrysning av Georg Borgström - 1968). Boken är gammal men jag sprang på en del intressanta saker i den som jag tänkte att andra kanske kunde ha intresse av.

Frysvaror ska helst frysas in snabbt (-25 grader eller kallare). Sker infrysningen långsamt bildas iskristaller av vatten och det medför att vävnader söndertrasas så produkten ser mindre aptitlig ut och förlorar sin rätta konsistens.

Efter infrysning bör de inte förvaras varmare än -18 grader för då "växer" iskristallerna inne i vävnaden och produkten börjar förlora i näringsvärde. Redan vid -15 grader kan man spåra nerbrytning av färg- och smakämnen och förluster i främst C-vitamin. Värst drabbas förstås frukt och grönsaker - kött, fjäderfä och fisk är i näringsvärde jämnbördigt med färskvaran.

Fett härsknar även i frysen (även om det sker väldigt, väldigt långsamt) - det är därför feta livsmedel har en kortare livslängd i frysen än andra varor.

Frysvaror kan förstås också förlora i näringsinnehåll när de tinas. De flesta skall därför tinas i sin förpackning (så de inte förlorar vätska och blir torra) och långsamt (helst i kylskåp). Undantag är grönsaker som bör tillagas direkt från fryst och då kan läggas direkt i kokande vatten.

De flesta varor kan man tillaga direkt från fryst men bör upphetta på svag värme för att de inte ska förlora i näringsvärde och konsistens. Detta är extra viktigt vid större stycken - skivat är mindre känsligt.

Upptinade varor har en kort hållbarhet och bör tillagas omgående. De ska heller inte frysas om efter upptining utan att tillagas först. Om varor tinat ofrivilligt (t.ex. genom strömavbrott) kan de frysas om ifall de inte tinat fullständigt (och fortfarande luktar bra) - undantag är grönsaker och skaldjur som är extra känsliga för bakterier och inte bör frysas om.

Rester som ska ätas nästa dag bör inte frysas utan förvaras i kylskåp (eftersom frysen oftast drar mer energi och blir en dyrbar ersättning till skafferi och kylskåp).

Källa: Hemfrysning av kött, fisk, grönsaker, bär, bakverk och maträtter
en bok av Georg Borgström. Utgiven av Wezäta förlag, göteborg 1968
(finns ofta att få tag på för en billig peng via antikvariat och begagnat-marknaden på nätet)

fredag 19 februari 2010

Andra bloggar om mat

När jag satte mig att läsa ikapp bland blogginläggen hos de (alldeles för många) bloggar jag följer så fanns där en del mycket intressanta, bra och tänkvärda blogginlägg. Och då kände jag att det var bättre att passa på och tipsa er om några av de jag fann än att jag rabblar på om något som vanligt...

Ivan skrev: "Ekologisk lågprismat i landet Brunsås".
Det är ett tänkvärt inlägg om mat, ekologi och kvalitet med flera bra tips på enkla saker du kan göra själv. Så nu ska det göras smör här hemma - sonen som älskar att vispa saker (och ständigt tjatar om att vi ska baka) kommer bli mycket nöjd.

Johan skrev: "Varför ska eko kopiera det konventionella?"
Han tar upp ett mycket vanligt och intressant problem vi ställs inför idag när vi i mångt och mycket är tillvanda vid att saker ska smaka och se ut på ett sätt som inte stämmer med produktens naturliga form. Och hur uppfattar vi egentligen de ekologiska "kopiorna" av dessa falska produkter?

Papa Bear skrev: "Varför får korna inte behålla sina horn?"
Inlägget är förvisso gammalt (om man nu får säga gammalt om ett inlägg som är knappt två veckor gammalt?) men kul att läsa. Intressant är också uppföljningen på inlägget där Arla, Milko och demeter svarar på frågor kring "sina" kor. Trots att jag spenderade somrarna på min mosters gård på landet (där det finns gott om kor) skäms jag lite över att behöva erkänna att jag är uppvuxen med tron om att kor inte har några horn. Det var först nu jag ens tänkt på att kon på arlas logga (och för den delen sonens Mamma Mu-leksak) har horn. Man lär så länge man lever...

onsdag 17 februari 2010

Omvärdering av mål

Jag hade en plan om 365 steg på ett år men nu när jag närmar mig slutet av februari och jag ligger långt efter börjar jag känna att det blir ohållbart att genomföra det så snabbt. Dels för att jag hälsomässigt haft den sämsta början på ett år någonsin med sjukdomar som avlöst varandra men också för att det tar för mycket tid att göra de så som jag vill.

Jag skulle kunna skriva:
Steg X - källsortera tidningar
Steg Y - källsortera pappersförpackningar
Steg Z - köp laddningsbara batterier.

Då skulle jag utan problem klara av att dokumentera mina steg i ett rasande tempo (långt snabbare än det går att genomföra de eftersom varje sak kräver en del efterforskningar och åtgärder). Samtidigt känner jag att det jag skriver tappar i läsvärde om jag gör så eftersom varje steg är mer komplext än så. Det känns rimligare att utveckla varje steg litegrann med lite detaljer (t.ex. om skillnaderna mellan olika sorters laddningsbara batterier) eller förklaring av något som känns svårbegripligt (som t.ex. varför böcker och kuvert ska slängas i restavfallet när de är slut trots att de är gjorda av papper). Jag lär mig mer och då blir det lättare att genomföra och upprätthålla de förändringar man genomför och samtidigt ökar ju chansen att någon annan också lär sig något nytt. Alla steg innebär ju en miljömässig förbättring av mitt liv och ett mer ekologiskt 2010.

Nu när jag är tillbaka i sysselsättning heltid igen också efter en lång period av att gå hemma så tryter också tiden. Det blir alltid värre precis när man börjar något pga omställningen så jag hoppas att det inte är så här illa med tid och ork över efter en dag. Nu är klockan nio, sonen har precis slocknat (vilket är drygt två timmar tidigare än normalt) och jag känner mig redo för sängen trots att jag tog sovmorgon genom att hoppa över frukosten och klev upp vid sex imorse. Ser verkligen fram emot helg och barnledig vecka kan jag säga. Sockermonstret i mig får jobba hårt nu....

Nu är jag förstås nyfiken på era synpunkter. Jag är ju lite av en utmanings/tävlingsmänniska och föredrar att ha konkreta mål att jobba mot eller utmaningar som sporrar mig än att bara lunka framåt som det passar och vara nöjd över de steg jag tagit. Samtidigt måste ju målen vara rimliga och det som lät så lätt innan jag satte igång börjar kännas aningens övermäktigt om jag inte vill spendera semester och barn- och jobblediga dagar framför datorn med att lära mig mer och dokumentera steg.
Är det rimligare att satsa på ett färre antal steg (som är mer utförligt beskrivna och som krävt mer efterforskningar) än att stressa på processen med att genomföra många steg? Eller borde man satsa på temaveckor och dokumentera det man springer på inom ämnet istället? Vad vill ni helst läsa?

måndag 15 februari 2010

Miljöpussel för barn

Häromdagen damp det ner tre miljöpussel ur Gro´s serie "En bättre värld" i postlådan och sällan har jag sett min son så pusselglad som nu. Med sina nästan fyra år är svårighetsgraden på pusslen egentligen alldeles för låg (för få bitar) men han fascineras av bilderna och bygger ihop historier om vad som händer och blir arg på de elakingar som gjort de hemska miljösakerna som göms under pusslets miljövänliga bitar.

På baksidan av varje pusselbit finns ett litet rim men de intresserar honom föga just nu men kanske kan de tilltala mer när han blir äldra och förstår bilderna bättre. Pusslet är iaf tillverkad av FSC-certifierad kartong och slitstarkt (kartong tenderar att massakeras fort i händerna på min son så jag blev glatt överraskad).

Är du intresserad av att införskaffa de själv finns de att köpa hos: Ekoleko

fredag 12 februari 2010

Steg 26. Bonus-, rest- och buffémat

Vi slänger en miljon ton ätbar mat per år i Sverige. En stor siffra men den blir större för det är inte bara maten som går förlorad utan också alla de resurser som använts för att odla, transportera, förvara och förpacka den. Lägg till alla de extra resurser som går åt för att ta hand om det avfall detta slöseri innebär. Det krävs ingen matematiker för att inse att det här inte är en hållbar utveckling och att det inte är bra för miljön. Särskilt inte när vi lever i ett samhälle där det finns gott om resurser för att hantera rester och få mat att hålla längre.

Jag är uppvuxen i en familj där det ansetts lyxigt att gå på buffé eller ta sig iväg på kinarestaurang och äta tre små rätter. Mamma tog alltid vara på överbliven mat och jag har trevliga minnen av hemmalagad pizza och pytt (även om jag nog inte uppskattade det lika mycket som liten). Jag har dessutom en lillebror som alltid varit fascinerad av japanska saker så begrepp som Bento borde ha funnits i mitt medvetande långt tidigare. (Bento/obento är japanska för matlåda och en traditionell bento består ofta av flera små rätter).

Trots det har jag varit dålig på att ta vara på mina egna rester. Det var först nyligen jag skapade mig mina egna buffé-lådor i frysen - en grön för tärnade/rivna grönsaker som t.ex. potatis, morötter, lök, svamp, rödbetor och en röd för motsvarande i köttväg. Bägge lådorna kan förstås kombineras till pytt eller användas till andra saker - resterna i den gröna lådan kan stekas upp och serveras som det är eller till en ny köttbit och resterna i den röda kan bli grunden till en pastasås, läggas i en soppa eller på en pizza.

De mer exotiska grönsakerna som blivit över (eller riskerar att bli dåliga) hamnar i wook-lådan, den rivna osten har sin egen låda och så en för köttfärssås. Köttfärssåsen kan bli basen för en lasagne men för egen del använder jag den ofta för att göra tacotallrik. Nacho/tortillachips överströdda med färdig köttfärssås (direkt från frysen funkar utmärkt) och riven ost läggs på en tallrik - in i micron 1.5-3 minuter - tills köttfärsen blivit varm och osten smält. Släng över lite grönsaker - på bilden har jag använt resterna av den grekiska salladen jag åt till lunch, krossade tomater som blev över från gårdagens köttfärs blev en utmärkt egen tacosås med lite kryddor och lök i. Perfekt när man är ensam hemma och snabbt går det också.

Färsk frukt och bär som börjar se hängiga ut och inte kommer ätas upp hamnar i smoothie-lådan och mixas direkt från frysen med lite yoghurt och groddar och blir en bra frukost en stressig morgon. Bananerna skivas, fryses in och mixas sedan fortfarande frysta med en liten gnutta mjölk för att binda ihop det hela och blir en underbar bananglass helt fri från onödigt socker. Större mängder rester blir förstås matlådor (hela eller halva för att kompletteras senare när det blir en ny "halv" rest). I frysen har jag också en del hemmagjord sylt (tack mamma) och under sommaren kommer det nog hamna en del frukt och bär där i temporär förvaring innan syltning och saftning.

Mjukt bröd förvarar jag ofta i frysen så jag kan ta fram så mycket som behövs eftersom jag periodvis är ensam i hemmet men när jag har färskt bröd hemma som riskerar att bli dåligt går det utmärkt att torka det och göra egna krutonger eller pulverisera och lägga i ströbrödet tillsammans med smulorna från brödkorgen och de i botten på brödförpackningarna.

Det finns jättemånga olika sätt att ta tillvara på sin mat för att hindra att den slängs eller blir förstörd. Emelie i Resele gör bröd av sina grötrester, Ekomuppen tipsar om hur man kan göra pastagratäng och jag fick en hel del tips i kommentarerna till mitt utlottningsinlägg för ett par dagar sedan. Hjälps man bara åt med idéer och inspirerar varandra kan man hitta vägar att rädda det mesta.

Vilken mat tycker du är svårast att ta hand om?

torsdag 11 februari 2010

Konsumentfråga - Arlas takåsförpackningar

Fredag 2010-01-29 10:07

Hej!

Läste på er hemsida om att ni planerar att byta till takåsförpackningar/Gable Top med och utan skruvkork på era produkter. De ekologiska "mjölkprodukterna" ska tydligen undantas och säljas utan skruvkork. Inkluderar "mjölkprodukterna" även sånt som fil och yoghurt eller är det bara de olika sorterna av mjölk ni menar?

Helen


--------------

Fredag 2010-01-29 15:20

Hej!

Tack för ditt mejl.

Alla förpackningar kommer att byta till Takåsförpackningar. Skruvkorken kommer antagligen att komma även på det ekologiska sortimentet eftersom vi har fått så mycket negativa synpunkter på att det är kladdigt att hälla ur förpackningen utan skruvkork.

Troligtvis blir det ingen skruvkork på den ekologiska mjölken.

Vänliga hälsningar
Arla Forum 020-996699


------

Personligen kan jag inte se vad det var för fel på tegelstensförpackningarna. Jag har inget minne av att jag någonsin upplevt att det är kladdigt att hälla ur de och de få gånger det har blivit kladd har det varit mitt fel och inte förpackningens.

Jag kan inte heller se någon miljömässig vinst med att införa takåsförpackningarna eftersom det t.o.m. går åt mer material (inkl. plast). Förpackningarna tar också mer plats vilket innebär mer luft i transporterna (eftersom de inte kan packas lika kompakt som tegelstensförpackningarna kunde).

Med andra ord - en alldeles utmärkt förpackning byts ut mot en som:
tar mer plats
kräver mer material (och miljövidrigare sådant)
innebär mer luft i transporterna
är svårare att placera i kylskåpet
är bökigare att källsortera
innebär ett större svinn i yoghurt och fil jag inte får ur förpackningen

Och allt detta bara för att några konsumenter vill kunna återförsluta förpackningen? Var är världen på väg egentligen?

Dessutom kan jag inte låta bli att reagera på "troligtvis blir det ingen skrivkort på den ekologiska mjölken". Troligtvis...

Konsumentfråga - margarinet "Milda Eko"

Sent: Tuesday, February 09, 2010 1:25 PM
Subject: Innehållsfråga "Milda Eko"

Hej!

Jag skriver till er med anledning av er produkt ”Milda Eko”. På förpackningen står det ”vegetabiliskt fett” och ”vegetabilisk olja” men det framgår inte vilken vegetabilisk källa det är annat än att den är KRAVgodkänd.

Jag vill leva så miljövänligt som möjligt men KRAV godkänner vissa sorters palmolja eftersom den odlas ekologiskt och utan bekämpningsmedel. Dessvärre har det ju skövlats regnskog för att göra plats för en sån odling så det är en produkt som jag (och många andra miljövänner) inte kan ställa sig bakom och absolut inte vill konsumera.

Det jag skulle vilja veta är således vilken vegetabilisk olja produkten innehåller. Bilden på förpackningen antyder ju rapsolja men kombinationer av oljor är ju inte ovanligt.

Mvh

Helen

-------------------------

Sent: Thursday, February 11, 2010 16:27

Hej Helen,

Tack för ditt mail.
Milda eko innehåller raps olja och palmolja.
Dessvärre går det inte att framställa bredbart margarin på bara flytande oljor, som raps, det behövs även en del lite fastare fett,som palmolja.
Hoppas att du är hjälpt av svaret.


Vänliga hälsningar
Anulina Svensson
Konsumentkontakt
Unilever Sverige AB

Nya miljöloggor

Det är inte bara EU som byter ut sina loggor utan det gör också KRAV. Deras nya logga är färdig och de som är certifierade får börja använda loggan redan nu. Senast 1 januari 2012 ska märkningen vara utbytt på alla produkter.

Jag tipsade ju om omröstningen inför EUs byte av miljölogga (den för EUs märkning för ekologiskt jordbruk/EU-axet). Nu är det klart och det har utsetts en vinnare. Det kommer dock dröja innan vi ser den i butikerna eftersom deras logga kommer börja gälla först från juli i år.


Steg 25. Miljömärkt och ekologiskt

Det är ju lite pinsamt att det här inlägget kommer så långt ner på listan som det gör. Kanske för att det känns så självklart att man ska välja miljömärkt och ekologiskt när man kan. Samtidigt drivs jag av en vilja att veta vilka märken som är bäst och vad de faktiskt står för. Det är ju en hel djungel av märkningar idag så det är inte lätt att som konsument veta vilket märke som är bäst och vad det står för. Hade från början tänkt att läsa på och skriva ett inlägg per märkning men har insett att tiden springer ifrån mig och hänvisar er därför att läsa på själva om ni vill veta mer.

I första hand:
Bra Miljöval* Naturskyddsföreningens märkning av diverse produkter
Demeter - Demetermärket innebär att produkten innehåller minst 90% biodynamiskt och minst 95% ekologiskt odlade råvaror. (Har personligen aldrig sett denna märkning på en produkt)
EKO-Sustainable Textile Standard - textil märkning
Forest Stewardship Council - märkning av trä och skogsprodukter (inkl. papper, kartong, böcker och liknande)
Global Organic Textile Standard/GOTS - internationell märkning för kläder och textil
KRAV - Livsmedel och en del textilier. Ställer samma krav som EUs märkning Ekologiskt jordbruk och ytterligare några
Marine Stewardship Council/MSC - den främsta märkningen vad det gäller fisk
Naturens bästa - märkning för turistarrangemang som uppfyller krav som fastställts av Svenska Ekoturismföreningen, Sveriges rese- och Turistråd och Svenska naturskyddsföreningen
Soil Association - KRAV hänvisar till detta som en pålitlig märkning. Dessa varor innehåller mellan 70-100 % ekologiska ingredienser (finns ingen procentsats angiven vid märket är det 95%).
TCO Development - elektronikprodukter

I andra hand:
EUs märkning Ekologiskt jordbruk/EU-axet (KRAV är bättre)
EU-blomman (Ställer inga krav på ekologiska fibrer i råvaran när det gäller textilier)
Svanen* (Bra Miljöval är bättre)
Öko-Tex/Oeko-Tex - textil märkning. Har ett flertal olika standarder som innebär olika saker så det är svårt att som konsument orientera sig i vad det specifika märket faktiskt innebär för produkten.

Andra bra:
Fairtrade - egentligen inte ett miljömärke men de som arbetar med produkten får en rimlig ersättning och det krävs ett kontinuerligt arbete mot miljövänliga lösningar (och bonusar för de som dessutom ser till att miljömärkes-certifiera sin produkt).
Rainforest Alliance - arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för arbetare och odlare. Reglerna tas fram i samarbete med lokala naturskyddsorganisationer
Svenskt sigill - garanterar att råvaran har producerats på svenska gårdar som möter vissa krav på livsmedelssäkerhet, god djuromsorg, miljöhänsyn och öppna landskap.
Äka Vara - Mat utan tillsatser

Ofta missuppfattade:
Fairtrade (se beskrivningen ovan)
WWF - WWFs pandasymbol på en vara betyder bara att en del av förtjänsten går till WWF (varan kan alltså i många aspekter vara miljövidrig och ändå få bära WWFs märke)
Änglamark - inte ett miljömärke även om många tror det utan Coops varumärke (även om det dock ofta är miljömärkt med andra märkningar)

-----

* Naturskyddsföreningen var tidigare med och arbetade med miljömärkningen "Svanen" men ansåg inte att den höll måttet och startade arbetet med sin egen märkning "Bra Miljöval". Detta är också orsaken till att jag rankar "Bra Miljöval" högre än "Svanen"

måndag 8 februari 2010

Utlottning 6 - en miljöbok

Vinnare av förra veckans utlottning, teprover och en säsongsguide är Evamar. Grattis!

Jag återgår till projektet "Skicka vidare" genom en ny utlottning. För er som inte vet vad projektet går ut på så handlar det om att låta begagnade saker som man inte längre behöver "skickas vidare". Ett utmärkt sätt att spara på miljön och i det här fallet också att sprida kunskap.

Denna vecka kan du vinna en av följande tre böcker:
- Climate Change. Causes, Effects and Solitions av John T. Hardy (2003)
- Miljöhistoria idag och imorgon (Högskolan i Karlstad, Forskningsrapport 98:5, samhällsvetenskap)Rapport från en miljöhistorisk konferens vid Högskolan i Karlstad 9-10 april 1997) red. Martin Johansson (1998)
- Sustainability in Practice. A Fast guide for buisness leaders av Jan Peter Bergkvist (2009)

För att delta i utlottningen behöver du uppge vilken av de tre böckerna du skulle vilja ha om du vann. Det enklaste är att svara via en kommentar på det här inlägget men det går också bra att skicka ett mail till mig. Du har den här veckan på dig så måndag den 15 februari drar jag en vinnare.

Eftersom jag vill premiera de som följer det jag skriver kommer de som deltar och som tidigare (innan det här inlägget skrevs) kommenterat ett icke-utlottningsinlägg att få två lotter i dragningen.

Lycka till!

Farligt avfall viktigast att källsortera

Efter att ha kramat en son med feberfrossa det senaste dygnet känns det som att det kan dröja innan jag får en stund ledig att sitta här igen (iaf tills efter besöket hos läkaren i eftermiddag) och skriva resultat av utlottning samt lägga upp den nya (som denna vecka kommer bli av det tyngre slaget). Så ni kan ju lära er mer om sopsortering eller spela lite sopsorteringsspel så länge...




Läs mer här: Avfall Sverige
Testa dina kunskaper och spela här: Avfall Sverige kampanj

söndag 7 februari 2010

Sjätte utrensningen

Dags att redovisa veckans utrensning. Denna gång är det ett av köksskåpen som fått sig en genomkörare. Blomkrukor har jag i mängder som aldrig används så ett par kände jag iaf att jag kunde göra mig av med och eftersom jag är doftkänslig har behovet av en hyasintvas aldrig ens funnits. Långt in i skåpet hittade jag också en kamera som blivit liggande nu när alla bilder tas digitalt och en trasig mobiltelefon som jag lagt undan och glömt bort. Trots den stora andelen te som dricks i hushållet får en teburk följa med i utrensningen och så hittade jag en hög med varuprover från diverse tidningar som får åka med.

En genomrensning av mina fotoalbum och lösa foton ledde till att jag fick ett par album över. Fickorna är förstås för små för att passa de foton jag har liggande så det blir till att hitta andra lösningar. Dags att kika närmare på miljövänlig fotoförvaring (plastfickor kan ju knappast vara det lämpligaste men det kanske är bättre än att limma de på papper - någon som vet?)

lördag 6 februari 2010

Sockerstopp och semlor...

Jag tycker jag varit duktig på det där med socker sedan årsskiftet. Inte nog med att jag skulle göra 2010 till Eko & Ego 2010 och ta hand om mig själv och miljön utan sonen lyckades också få mig att lova att inte köpa någon Coca Cola under året. Det som förvånade var att han också kom ihåg det och påminde mig om det när vi ett flera dagar senare besökte en livsmedelsbutik och det trots att vi inte pratat om det.
Inga inköp av Coca Cola var löftet och det inkluderar förstås även restaurangbesök och liknande (något undantag åt sonen kan jag dock tänka mig att göra men då blir det bara åt honom och inte åt mig). Att bli bjuden på det kan dock vara ok - då kan jag få lov att dricka det (i rimlig mängd).

Det kan ju låta lite fånigt att lova att inte köpa just Coca Cola och inte ha samma regler för all läsk men det är Coca Colan som har varit mitt problem. Annan läsk lockar mig sällan och de fåtal gånger jag dricker det så har det fungerat som drinkbas eller varit av säsongskaraktär (julmust) och inte heller då har det varit i några mängder att prata om. När det gäller Cola har jag dock tillhört skaran som krävt att få veta vilken sort de menat när det bara stått "Cola" i menyn och aktivt vägrat andra sorter (har valet stått mellan två restauranger har jag flera gånger valt enbart på dryckesbasis). Jag har också utan tvekan kunnat urskilja mitt brunsvarta guld i ett flertal blindtester (och även kunnat skilja svensk och importerad åt). Cola-junkie helt klart!

Det där Coca Cola-löftet gör att jag idag druckit ungefär 50 liter mindre Coca Cola i år än under motsvarande period förra året. En liter Coca Cola totalt i år är jag skyldig till just nu vilket är avsevärt mycket mindre än de 1,5 liter om dagen jag brukade konsumera men ändå låter mycket i min värld. Det har förstås krävts stora mängder te för att kompensera avsaknaden av koffein och sockersuget var förstås inte att leka med i början av året. Kakor, glass och smågodis kompenserade i stor grad sockerkickarna till en början men så fort sjukperioden kickade in i mitten av januari försvann det och min kropp längtade istället efter klyftpotatis i ugn och kesoplättar.

Det innebär att sockerstoppet har känts plättlätt och med en släng av annan sjuka tidigare i veckan har sockersuget varit obefintligt fram till idag. Jag fick nämligen ett mail ifrån ett bageri som beklagade att de tyvärr inte kommer att marknadsföra några ekologiska semlor till fettisdagen i år men att de ska se över möjligheterna till nästa år.

Sedan början av januari har jag genomsökt halva stan efter konditori/bageri/butik som kan erbjuda ekologiska semlor till fettisdagen och bollade t.o.m. tanken vidare till Anna Levin på lokala tidningen Nerikes Allehanda i hopp om att via pressen "tvinga" fram alternativet hos iaf någon av ställena. Först nu insåg jag att jag målat in mig själv i ett hörn med ett sockerstopp. Även om vi skulle hitta ett ställe som faktiskt erbjuder ekologiska semlor på fettisdagen så får jag gå utan. :-(

Traditionen säger dessutom att det är lätt att hitta semlor långt innan fettisdagen men hopplöst att hitta de efter... Och jag vet att jag kan baka en semla själv i mars men det blir aldrig samma sak som en köpesemla och det blir på tok för sent i kalendern för att det ska kännas rätt.

Det har varit en tung dag idag...

Utrensning 5

Jag insåg att jag ligger efter i redovisandet av mina utrensningar (som med allting annat) och som vanligt är det tiden som tryter för nu är sonen tillbaka hemma igen och efter två veckor borta från mamma så vill han förstås inget hellre än att göra allt med sin mamma.

När jag var 15 år gammal åkte jag på språkresa till England och kom hem med två små prydnadsdrakar. Det la grunden till ett flera år långt samlande av drakar i alla dess former - ett samlande som indirekt fortsatte även långt efter det att jag själv slutat samla eftersom alla bestämt sig för att "en drake går alltid hem". Dessa drakar har spenderat stor tid på sistone nerpackade i en kartong - i mitt hem finns inte och kommer inte finnas plats för något som passar bäst i ett upplyst prydnadsskåp. De drakar som det finns angenäma minnen kopplade till eller användningsområde för är ett litet fåtal vilket gjorde att det utan problem gick att rensa bort tio stycken och ställa ner i en låda. Nu återstår bara att avgöra vad jag ska göra med de - de är ihopsamlade från halva världen så det tar emot att dumpa de till närmaste välgörenhetsföretag och pengavärdet är för litet för att de ska stifta bekantskap med nya ägare via tradera eller liknande. Någon som har en lösning på lager?

torsdag 4 februari 2010

Steg 24. Råvaror och koncentrat

Som jag sagt tidigare hänger allting ihop i en enda lång kedja och det miljövänligaste är oftast att konsumera så nära kedjans början som möjligt. Det är ju lätt att tänka att man bara syftar till närproducerat när man säger så men det handlar också om att konsumera varor som inte har drygats ut och processats så mycket på sin väg till dig.

Råvaror
Eftersom jag kikade på en köttbullsförpackning i min frys idag (de är iaf ekologiska...) tänkte jag ta sådana som exempel.
För att butiken ska kunna erbjuda dig färdiga köttbullar så måste det först odlas växter som sen kan bli till sidoingredienser, mjöl och foder till några grisar och kor. Dessa djur ska sen slaktas och köttet ska malas till färs och sen ska olika sorters färs, lök, potatismjöl (och vad de nu mer vill stoppa i just den sorten) mixas ihop till färdiga köttbullar. Självklart är det drösvis av förpackningar och transporter mellan olika ställen i den här kedjan och eftersom köttbullarna i butik är så där perfekt lika stora så är det förstås energikrävande maskiner som får sköta stora delar av processen.

Om vi istället väljer att köpa råvaror (som är längre ner i den här produktkedjan) sparar vi in ett flertal transporter och förpackningar och en hel del onödig energiförbrukning. Vi får också en ökad valfrihet när vi väl är i köket (färsen är lättare att göra olika saker av än de färdiga köttbullarna)och får bättre kontroll över vad som finns i maten* vi äter och i vilka mängder.

Genom att följa det här resonemanget blir det ju lätt att förstå varför man ska äta mat som ligger långt ner i näringskedjan. Det har helt enkelt inte krävts lika mycket för att den ska bli ätklar.

Det här betyder för den delen inte att alla behöver gå och bli vegetarianer. Men en större andel grönsaker än kött är bättre för miljön. För den biologiska mångfaldens skull bör vi dock inte överge djur som födokälla helt i det här läget eftersom det då inte skulle finnas ett ekonomiskt intresse av att föda upp djur vilket på sikt kan leda till att fler arter dör ut.

Koncentrat
"Tillverkad från koncentrat" stod det på en apelsinjuiceförpackning jag tittade på i affären i förra veckan. Man har alltså pressat apelsinerna till ett koncentrat som sen skickats till annan plats där man drygat ut det med vatten och förpackat om det innan det skickades till butiken. Ett givet fall där man genom att helt enkelt köpa koncentrerad apelsinjuice istället gör ett bättre val för miljön. Men det är också ett tydligt exempel på hur varor drygas ut till att i slutändan innehålla mestadels vatten.

För många är det inget konstigt med att undvika den frysta kycklingfiléen som marinerats med vatten för att bli mindre torr (och väga mer så förtjänsten för de som säljer den blir större). Inte heller högkoncentrerad saft eller juice är särskilt ovanligt. Men har du tittat på dina rengörings- och skönhetsprodukter? Schampo, diskmedel och flytande tvålar är utmärkta exempel på produkter som ofta innehåller en stor andel vatten. Undersök gärna vilka alternativ du ställs inför - kanske hittar du en sort där vattnet hamnar längre ner på innehållsförteckningen?Kanske kan du själv dryga ut ditt flytande diskmedel med lite vatten för att få det att räcka längre? Det är inte alls ovanligt att "märkesvaror" fungerar bättre än lågprisvarianterna enbart för att de är högkoncentrerade och du bara behöver "ett par droppar".

---

* I Scans produkt "Mammas Ekologiska Köttbullar" finns utöver nöt- och griskött även potatis, potatismjöl, lök, salt, socker, druvsocker, kryddor, rostad lök och så är de stekta i en odefinierad vegetabilisk olja. Allt utom saltet är ekologiska råvaror men det är ju ingen skillnad mot vad jag kan åstadkomma i mitt eget kök. Däremot är det sällan jag stoppar socker, druvsocker och potatis i mina egna köttbullar.... (och det här är ändå en ekologisk variant som innehåller en mindre mängd konstigheter än vad många oekologiska gör)

onsdag 3 februari 2010

Lasse Åberg Collection

Den här bloggen är ju dedikerad åt miljövänliga saker och även om jag vet att begagnade saker är det man först ska titta efter så känner jag mig plötsligt köpnödig och detta efter något som jag verkligen inte behöver (absolut tidigast möjliga behov ligger åtminstone 9 månader bort i tiden om det alls skulle uppstå).

Jag är uppvuxen i en liten ort som heter Bålsta och som de allra flesta enbart känner till pga att tåg passerar där och att pendeltåget numera går dit ut. Något som inte lika många känner till är att Lasse Åberg bor där och även har öppnat sitt museum där. Han är kanske mest känd som figuren Stig-Helmer i sällskapsresan-filmerna men har också gjort sig känd för en enorm stolsamling, sitt samlande av musse pigg-relaterade föremål och sin glas- och porslinsserie med samma tema.

På Formex-mässan i älvsjö presenterades dock de första plaggen ur Lasse Åberg Collection - en babykollektion i ekologisk bomull. Till en början kommer kollektionen bestå av två olika motiv:
• Bamboo marmalade – Ett motiv där Lasse lekt lite med jättepandan och dess matvanor.
• Flygande hund – Inte bara en hundpilot utan också en ordlek med namnet på en fruktätande fladdermus.
Men det är meningen att kollektionen med tiden ska utökas till att inkludera mjukisdjur, tavlor, babyfiltar m.m.

Designen är en blinkning åt 1950-tal med en touch av sportighet, äldre tiders safarikläder och flygar-ess. Kläderna är designade av systrarna Kax efter en idé från Liberix och illustrationer av Lasse Åberg.

Plaggen beräknas nå butik under mars-april.

Steg 23. Närproducerat

Allting du handlar medför en miljöpåverkan via den långa kedja som inkluderar odling/uppfödning/tillverkning, transporter, förvaring m.m. Hur den här kedjan ser ut för varje enskild produkt varierar förstås men transporterna står för en stor del av den miljöpåverkan en produkt för med sig - i flera fall är det också den största.

Ju kortare hållbarhet en vara har desto fortare behöver den förstås komma till butiken. Har den producerats nära blir transporten kort och den vara som når dig kommer att hålla under en längre tid än den som tagit lång tid på sig att transporteras. Det här är skälet till att mycket frukt som har kort hållbarhet (t.ex. bananer och annan exotisk frukt) ofta fraktas med flyg - flyg som inte bara ger stora utsläpp av koldioxid utan också släpper ut den uppe i luften där den är 2-5 ggr värre än samma utsläpp på marknivå.

Det här är förstås en djungel för oss konsumenter eftersom produkterna i Sverige idag inte är märkta med hur de transporterats eller vilka utsläpp det fört med sig. Båttransporter kan ju vara lika illa som flygplan (särskilt om man ser på aspekten att båtar kan släppa ut annat än bara koldioxid som påverkar våra sjöar och hav), långa lastbilstransporter kan vara värre än flyg som kan ta en kortare väg osv. Man arbetar med att få fram en klimatmärkning men den är än så länge inte i bruk.

Överlag är det iaf så att varor som har producerats nära innebär kortare och miljövänligare transportet och de kommer att hålla sig färska längre. Dessutom kommer inte en lika stor andel av priset du betalar för produkten vara transportrelaterat.

De flesta jag känner tycker att de är ganska duktiga på att äta närproducerad mat. Vi har precis haft en större marknad här i Örebro och ett par av mina vänner annonserade glatt att de minsann varit miljövänliga och handlat närproducerat. Jag kunde inte låta bli att fråga vad och det var marmelad, grillsås, saft och honung som de hade handlat.

Nu vill jag på inga sätt säga att det var dåliga val för närproducerat är ett bra val men det ska ju helst handla om sånt man äter mycket av. För småtillbehören blir trots allt en droppe i havet när du jämför med vilka kvantiterer du äter av t.ex. grönsaker, kött, fisk, mejerivaror och spannmål. Ta gärna en funderare över hur det "lokala" utbudet ser ut nästa gång du besöker en marknad. Varför tror du det är så? Vill du utmana dig själv så prova att bara äta Sverige-producerat en vecka - det kan vara svårare än du tror.

Enkelt sagt - Det du äter mycket av ska vara närproducerat - det du äter mindre av kan ha rest lite längre.

Källa:
Boken Klimatsmart : din guide till en miljövänligare vardag av Bodil Sjöström, Per Johnsson, Mikael Persson

Notis
I England finns redan märkning av "carbon footprints"/koldioxidutsläpp på kedjan Tescos egna varor.

Mjukstart

Veckan började bra och jag kände mig peppad. Frisk igen och med massor av planer för veckans inlägg. Mitt planerade sockerstopp under februari skulle iofs bli en hård nöt att knäcka men eftersom jag skulle få möjlighet att träffa Mamma Mimmi som inspirerat till det hela i samband med en teprovning på onsdag som jag vunnit biljetter till så var jag laddad och tänkte att nu kan inget stoppa mig...
Inget kom förstås på besök och den här gången i form av viruset Calici (mer känt som vinterkräksjukan). Från ingenstans hoppade det på mig sent igårkväll och nu känner jag mig nästan mänsklig igen.

Sockerstoppet har förstås gått helt problemfritt än så länge eftersom jag inte känner någon som helst längtan efter mat. Däremot längtar jag förstås efter att kunna gå tillbaka till min överkonsumtion av te (de säger att fyra-fem kannor om dagen är för mycket i normala fall och uttorkad som jag känner mig just nu är det definitivt inte att rekommendera). Något seminarium blir det förstås inte heller utan det blir till att ta det lugnt ett par dagar och hoppas på att man är frisk nog när sonen kommer hem fredag så han slipper drabbas. Han har precis tagit sig igenom halsfluss han också så jag misstänker att hans immunförsvar är lika kört i botten som mitt eget just nu.

Någon som har tips på några immunförsvarsstärkande huskurer?

måndag 1 februari 2010

Steg 22. Köp efter säsong

Nu blir det lite fel ordning på inläggen - att sluta slänga mat och ta vara på saker och ting borde ju komma först eftersom det är ett av de största miljöproblemen när det gäller mat. Men eftersom jag vill få in fler förslag på hur man kan ta tillvara sina rester (via min utlottning) så tänkte jag ta det inlägget i slutet av veckan.

Det är vinter utanför mitt fönster så det är inte svårt att förstå att det inte är högsäsong för några frukter och grönsaker här just nu. Det enda som borde finns att tillgå är sånt som kan förvaras länge utan att bli förstört. Men den som besöker en livsmedelsaffär vet att det inte ser ut så. Frukt och gröntavdelningen ser ut som den alltid gör - trots att det är februari kan jag köpa jordgubbar, bananer, tomater och grönsallader som om det vore mitt i sommaren. Priserna på det mesta av det är förstås högre men utbudet är detsamma. Mindre variationer finns förstås och har du tur har din butik tagit in någon ovanlig rotsak som de kanske inte brukar ha hemma så ofta...

Så vad vinner man på att köpa efter säsong?
- Varorna du handlar behöver inte transporteras lika långt (flera av varorna det är säsong för är lokala eller skeppas kortare sträckor).
- Varorna är överlag billigare (det kostar att slänga saker - både för oss och för företagen och det går sällan att bestämma när frukt och grönsaker ska mogna och inte).
- Livsmedel är godast och av högst kvalitet när det är säsong för de (jämför t.ex. svenska jordgubbar i juni med frysta eller importerade i december - det är helt olika saker).
- Du får en möjlighet att längta efter de. Egentligen inget konstigt eftersom vi redan har livsmedel som funkar så - julskinka äter man i december, färska jordgubbar i juni och juli och butikerna säljer semlor nu och inte i september av en orsak. Flera av de här sakerna går att koppla till säsong eller gamla levnadsmönster (flera av er minns säkerligen kräftpremiären som kopplades ihop med kräftfisket även om man numera får sälja kräfter året om är utbudet större och bättre i samband med säsongen för det).

Under februari är det säsong för:
Brysselkål
Jordärtskocka
Kålrot
Lök, gul/röd
Majrova
Morot
Palsternacka
Persiljerot
Potatis
Rotselleri
Rättika
Rödbetor
Vitkål
Äpplen

Säsonger gäller för övrigt inte bara mat. Såvida man inte besöker en specialbutik är det långt mycket dyrare, mer energikrävande och besvärligt att få tag på en pulka mitt i sommaren eller en cykel och vattenleksaker mitt i vintern. Dessutom varierar ju säsonger med var man befinner sig i världen...

Utlottning 5 - Säsongsguide och teprover


Vinnare av förra veckans utlottning, en grön bok är Miamaria Wannmyr. Maila en adress till helen@heavenlyhel.se så jag vet var den ska skickas. Grattis!

Eftersom jag bestämt att ha tema mat i bloggen den här veckan så vill jag att utlottningen ska följa temat. Det innebär att jag frångår "projekt skicka vidare" den här veckan och lottar ut något nytt istället.

Veckans utlottning är ett paket innehållandes en säsongsguide från EkoMatCentrum och teprover på ekologiskt te ifrån tedags.nu. Det är ett rött (Honeybush natur), ett svart (Ceylon OP) och ett grönt (Sencha) te.

För att delta i utlottningen ska du via en kommentar på det här inlägget eller ett mail till mig tala om hur du utnyttjar överbliven mat.

Eftersom jag vill premiera de som följer det jag skriver kommer de som deltar och som tidigare (innan det här inlägget skrevs) kommenterat ett icke-utlottningsinlägg att få två lotter i dragningen.

Lycka till!